Inainte de instalare citeste instructiunile producatorului
Daca respecti instructiunile si recomandarile producatorului, intretinerea saltelei se va face in modul cel mai adecvat si durata de viata va fi mai mare.
Asigura-te ca somiera si salteaua sunt instalate corect
Asigura-te ca salteaua si somiera sunt instalate corect. Salteaua trebuie sa stea pe o suprafata perfect neteda si neinclinata altfel salteaua se va deteriora.
Intoarce salteaua la fiecare 3 luni
Este recomandata intoarcerea saltelei la fiecare 3 luni pentru a preveni uzarea doar pe o parte. Multe saltele sunt realizate cu 2 fete, una pentru vara si una destinata perioadei de iarna.
Aeriseste camera zilnic
O alta regula in intretinerea saltelei este aerisirea dormitorului si a saltelei de cateva ori pe saptamana (de preferinta zilnic). Atunci cand aerisesti salteaua, scoate si lenjeria de pe pat. Astfel umezeala nu va ramane in saltea si vei impiedica formarea mirosurilor neplacute sau a mucegaiului.
Aspira cat mai des
Pe langa aerisirea zilnica recomandata este bine sa scuturi si sa aspiri asternuturile si salteaua cat mai des. Salteaua inmagazineaza in ea praf si acarieni, care sunt periculosi pentru persoanele cu alergii si nu numai. Este indicat sa folosesti un adaptor special pentru tapiterie. Inainte de aspirare, poti presara bicarbonat de sodiu pe suprafata saltelei, pentru a elimina mirosurile neplacute acumulate de aceasta.
Umezeala este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, asadar, este de evitat contactul cu apa. In cazul in care salteaua a fost udata din greseala, incearca sa o usti imediat.
Foloseste o protectie pentru saltea
O protectie pentru saltea de calitate, ce poate fi stransa cu o banda elastica si poate fi spalata, contituie o metoda foarte buna de asigurare a igienei si de prelungire a perioadei de utilizare a saltelei. Husa protejeaza salteaua de murdarie si impiedica dezvoltarea si acumularea de acarieni si bacterii.
Salteaua cu arcuri nu se indoaie
O alta regula de baza in intretinerea saltelei este aceea de a nu indoi salteaua atunci cand doresti s-o transporti sau s-o cureti deoarece acest lucru poate provoca deteriorari serioase. Deasemenu evita sa stai o perioada indelungata pe marginea saltelei sau sa sprijini obiecte grele pe saltea.
Cum se curata o saltea?
Pentru a curata toata suprafata saltelei poti folosi un sampon special pentru tapiserie sau covoare. Sterge apoi cu o carpa sau cu un burete inmuiat in apa calduta. Atentie insa, nu umezi prea tare suprafata saltelei pentru ca in acest caz umezeala poate patrunde in interiorul saltelei si va fi destul de greu de uscat, fapt ce poate duce la aparitia mucegaiului in zona respectiva.
De asemenea, este recomandat sa te asiguri ca salteaua este uscata inainte de a aseza peste ea lenjeria de pat, altfel aceasta poate capata un miros urat de la umezeala sau chiar poate ajunge sa mucegaiasca. Daca ai posibilitatea, scoate salteaua sa se usuce la soare sau foloseste un uscator de par pentru a o usca.