Mai mult, cei din familiile cu vele mai mici venituri prezentau diferente in structura creierului, mai ales in ariile asociate cu abilitatile lingvistice si cu cele de luare a deciziilor. Si rezultatele celor mici la testele de inteligenta au fost direct proportionale cu veniturile familiei.
Pentru a studia in continuare impactul lipsurilor materiale asupra dezvoltarii copiilor, cercetatorii intentioneaza sa viziteze si in urmatorii ani familiile nevoiase, pentru a vedea ce impact au diversi factori – de pilda, jucariile celor mici, dar si atentia pe care acestia o primesc din partea parintilor. Autorii studiului nu au inca si o explicatie clara pentru rezultatele diferite obtinute de cei mici la testele de inteligenta, dar banuiesc ca ar putea fi vorba si de stresul din familie, care poate modifica chiar si ADN-ul, dar si de alimentatia proasta a mamelor in timpul sarcinii.
Daca saracia micsoreaza creierul, se pare ca in schimb ca bogatia il mareste la loc. Un studiu realizat in Mexic in 2008 a aratat ca o crestere a veniturilor unei familii sarace duce la imbunatatirea abilitatilor cognitive si de lingvistice ale copiilor dupa cel mult un an si jumatate. In plus, marirea veniturilor parintilor imbunatateste atat sanatatea, cat si dezvoltarea fizica a copiilor, conform aceluiasi studiu.
Sursa: stirileprotv.ro