Cosuri de fum. Factorii care influenteaza tirajul
Daca hornul pare complet inactiv, la origini se pot afla cateva cauze:
a. Proiectarea gresita a structurii de evacare a fumului
Proiectarea gresita a structurii de evacuare a gazelor de combustie reprezinta una dintre cauzele pentru care tirajul nu este intotdeauna unul excelent. Adeseori se considera ca un cos de fum trebuie sa aiba o buna functionare independent de pozitia interna sau externa in care este amplasat. Insa cu toate ca o constructie poate avea cosuri de fum identice ca si caracteristici (forma, lungime, sectiune transversala), unele pot sa aiba un tiraj optim, in timp ce altele nu.
b. Conditiile climatice
Conditiile climatice si toti factorii externi (altitudinea, presiunea atmosferica, directia vantului, temperatura mediului) conditioneaza in egala masura tirajul. De exemplu, in zilele friguroase, diferentele de temperatura existente intre aerul cald expulzat (gazele de combustie) si aerul rece din exterior favorizeaza tirajul. In schimb, in perioadele ploioase, odata cu scaderea presiunii atmosferice se ingreuneaza si mecanismul de evacuare a fumului.
c. Materialele din care sunt confectionate
Materialele utilizate pentru confectionare cosurilor de fum difera de la ceramica refractara sau materialele prefabricate, pana la otel si fonta. Insa nu toate sunt si la fel de bune. Tinand cont de diversitatea materialelor, in prezent se poate spune ca un cos de fum din otel inoxidabil este unul superior calitativ. Iar cine a optat deja pentru cosuri de fum dublu izolat, stie ca alegerea este una care va asigura un bun tiraj.
Cosuri de fum. Caracteristici de proiectare
Pentru obtinerea unui tiraj cat mai bun, trebuie inceput de la caracteristicile de proiectare:
1. Izolarea termica
Izolarea termica a hornurilor contribuie la evitarea racirii aerului in timpul procesului de evacuare. Astfel, este asigurat un flux continuu pentru eliminarea gazelor rezultate din arderi. Pentru cosurile amplasate in afara spatiului perimetral al locuintei, cele mai indicate sunt cosurile de fum dublu izolat.
2. Sursa de aer
Trecerea aerului din exteriorul in interiorul focarului este esentiala pentru procesul de combustie. Sursa de aer permite intrarea oxigenului in focar, prezenta oxigenului fiind o conditie necesara nu doar a arderilor, ci si a tirajului.
3. Dimensionarea sectiunii transversale
Orice cos de fum trebuie sa aiba sectiunea transversala proportionala cu dimensiunile focarului. Un diametru prea mic ar putea bloca sau incetini ridicarea fumului, impiedicandu-i astfel evacuarea completa.
4. Inaltimea cosurilor de fum
Inaltimea trebuie corelata cu diametrul. O sectiune transversala de mici dimensiuni va fi asociata unor cosuri de fum mai lungi, lungimea compensand diametrul redus. Insa niciodata, un cos de fum nu va avea mai putin de 4 m si nici nu se va ridica deasupra acoperisului cu mai putin de 1 m.
5. Forma cosurilor de fum
Cumparatorul obisnuit, de cele mai multe ori, se afla in dilema. Cosuri de fum rectangulare sau circulare? Sectiunea circulara faciliteaza distribuirea uniforma a fumului pe intreaga suprafata interioara a hornului.
6. Alte specificatii
Indiferent de materialele utilizate sau de locatia in care sunt amplasate, hornurile trebuie construite cat mai drepte posibil, fara devieri, curbe sau inclinatii prea mari. Chiar daca hornul nu se afla pe aceeasi axa cu soba, centrala sau cuptorul, in niciun caz nu se vor construi portiuni orizontale. Inclinatia va avea cel mult 45 de grade fata de axa verticala (preferabil maxim 30 de grade). Astfel, se vor evita turbulentele de aer ce ar putea bloca evacuarea fumului in mediul extern.
Pentru imbunatatirea tirajului este recomandat sa se tina cont de intregul ansamblu de factori ce-l conditioneaza, in principal de raportul dintre inaltimea si diametrul tuburilor ce alcatuiesc cosurile de fum. Nu este exclusa nici intretinerea structurilor de evacuare si calitatea combustibilului intrebuintat.
Pentru alegerea unui cos de fum potrivit, va recomandam site-ul maxstyl.com specializat in proiectarea si montarea cosurilor de fum.