Lipsa job'ului ne afecteaza personalitatea, devenind mai acrii si neatragatori pentru angajatori

Scris de  Iul 21, 2015

Mai toți ne-am confruntat cu perioade în care nu aveam loc de muncă sau în care ne doream o schimbare în zona profesională și este normal ca aceste momente să nu fie cele mai ușoare. Șomajul este un fenomen care dă bătai de cap la nivel global, iar siguranța locului de muncă nu mai este aceeași ca pe vremea părinților sau bunicilor noștri.

 

Daca te afli în căutarea unui job trebuie să știi, potrivit unui studiu realizat în UK, că o perioadă mai lungă de un an în care nu ești angajat aduce modificări personalității tale. Se pare că devii mai “acru” și mai puțin “atrăgător” pentru potențialii angajatori.

 

Deși ar fi foarte interesant un studiu calitativ similar în rândul românilor, mai jos vom parcurge rapid rezultatele pe care bogata sursă a internetului ni le-a dezvăluit despre comportamentul a 6769 de subiecți de origine germană, dintre care 210 nu au fost angajați pentru o perioadă cuprinsă între unu și patru ani.

 

Conform celor de la fastcompany.com, studiul a vizat modul în care cinci caracteristici de bază ale personalității (conștiinciozitatea, nervozitatea, agreabilitatea, extravertirea și deschiderea), indicatori constanți la nivel cultural și de vârstă, utilizați pentru a studia personalitatea indivizilor, se modifică atunci când nu ai un loc de muncă. Pe parcursul experimentului s-a observat, atât la bărbați cât și la femei, cum nivelul conștiinciozității, agreabilității și deschiderii a înregistrat o scădere – fapt care, în cadrul unui interviu pentru o slujbă, micșorează șansele candidatului de a fi considerat potrivit.

 

Rezultatele obținute pun la încercare vechile “credințe” care susțin că trăsăturile de personalitate sunt bătute în cuie. S-a dovedit că efectele pe care factorii externi, precum lipsa locului de muncă, le au asupra structurii noastre psihice de bază sunt majore, potrivit lui Christopher J. Boyce de la Stirling University U.K., coordonatorul studiului. Acesta este convins că perioadele “jobless” au implicații psihologice mult mai largi față de ceea ce se considera anterior.

 

Nu te îngrijora! Pregătește-te să obții job-ul dorit!

Esențial: Nu intra în panică dacă nu ai un loc de muncă! Sunt o mulțime de lucruri pe care le poți face pentru a-ți păstra încrederea în această complicată perioadă. Așadar, pentru a putea trece mai ușor prin asidua căutare, te pot ajuta exercițiile fizice, întâlnirile cu prietenii și discuțiile cu foști colegi sau profesioniști din domeniul tău, o rutină zilnică bine stabilită… și bineînțeles să nu te prindă miezul zilei dormind.

 

Păstrează-ți simțurile alerte și mintea limpede. Chiar dacă pe termen scurt probabil consideri că nu e cea mai fericită variantă, acceptă temporar și job-uri care nu sunt sută la sută ceea ce îți dorești! Este recomandat să te implici în acțiuni de voluntariat sau proiecte sociale care, chiar dacă nu îți aduc bani, te țin conectat la cotidian și în relații cu potențiali angajatori. Îndemnul este să fii vizibil, să fii acolo, gata oricând să intri în pâine!

 

Pregătește-te constant pentru interviuri. Găsește răspunsuri la întrebările incomode, evaluează și îmbunătățește punctele slabe și vino cu argumente bine gândite care să te scoată la liman.

 

Pune bine la punct “ofensiva”. Prezintă-ți realizările în mod onest și profesionist. Identifică nevoile intervievatorului și vino în întâmpinarea lor cu ale tale calități.

 

Pe scurt, calmul și răbdarea te vor situa cu un pas în fața competitorilor și sigur nu va trece mult timp până vei putea sărbătorii dobândirea mult râvnitului titlu de angajat.

 

Sursa: smartdreamers.ro/blog

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.