6 pasi care te ajuta sa treci de orice interviu

Scris de  Iun 17, 2015

În ultima perioadă am discutat despre CV. Ne-am propus să începem o serie de articole prin care să te ajutăm să faci tot ceea ce ține de tine pentru a obține angajarea. Să presupunem că ai ținut cont de sfaturile din primele două texte și că acum CV-ul tău nu se încadrează în cele refuzate de recrutori încă din primele secunde. În cele atât de multe refuzate de recrutori încă din primele secunde.

Acum ai interviul. Ești față în față cu omul în mâinile căruia e viața ta profesională în acest moment. E clar că vrei să îl impresionezi, așa că haide să pornim de la asta. Cum o poți face? La începutul articolului său despre cum poți obține în proporție mare angajarea, Bock spune o chestie foarte interesantă, anume că în mai bine de 99% dintre cazuri interviul e de fapt încercarea recrutorului de a confirma orice impresie pe care și-a format-o în primele zece secunde din momentul în care te-a întâlnit. Adică restul e o pierdere de vreme.

 

Probabil te gândești acum că nu e corect și că e o chestie rea. Poate. Dar pur și simplu așa funcționează oamenii. Oamenii judecă. Voluntar sau nu, judecă. De aceea e și o așa mare diferență între un om care face vânzări prin telefon și unul ”de teren”. În orice situație, poate fi în avantajul tău sau nu.

 

Dacă te întâlnești cu cineva, în primele 10 secunde acel cineva va fi interesat de produsul tău ori te va lăsa să îți spui ”poezia” doar din politețe. Pentru că ai tatuaje. Ori ești mai gras. Sau mai slab. Sau poate ești pătat de noroi pe pantaloni. Semeni cu cineva de care nu vrea să își amintească. Ai fermuarul de la pantaloni desfăcut. Sau mai știu eu ce. Dar primele 10 secunde contează. Mult!

 

Revenind la interviu, faptul că majoritatea nu știe să țină unul în adevăratul sens al cuvântului poate fi în avantajul tău. Poți transforma această slăbiciune într-o oportunitate uriașă. Acest lucru îți permite să câștigi. Cum? Uite cum:

1) Prezice viitorul. Poți anticipa 90% din întrebările pe care le vei primi la interviu. ”De vrei acest job?”, ”De ce ai părăsit ultimul loc de muncă”?, ”Care e cea mai mare slăbiciune a ta”?, ”Unde te vezi peste cinci ani?” etc., etc. Scrie-ți pe o foaie 20 de întrebări pe care consideri că le vei primi. 

 

2) Planifică-ți atacul. Pentru fiecare dintre întrebări, scrie pe o foaie și răspunsul. Poate fi enervant, frustrant, cum vrei să îi zici, dar până la urmă scopul e să îți amintești în momentul în care intervievatorul îți va pune întrebarea ce anume voiai să îi răspunzi. N-ai timp de ”ăăăă-uri”. Scriind informația, cresc mult șansele ca aceasta să îți rămână întipărită în minte.

 

3) Planul B. Neapărat să ai un plan B! Tradus în cazul de față, scrie pentru fiecare întrebare trei răspunsuri diferite. Trei, deoarece primului recrutor s-a putea să nu îi placă povestea ta. Vrei ca celălalt să asculte o altă poveste. 

 

4) Dovedește ce spui. La fiecare întrebare primită e bine să răspunzi printr-o poveste. Aici Bock devine și mai explicit. Spre exemplu, la ”Cum conduci o echipă?” un răspuns bun ar fi ”Sunt decisiv / un om cu care se poate colabora / am spirit de echipă etc. Permiteți-mi să amintesc de vremea pe când eram la…..”. Mereu să spui o poveste din care să reiasă argumente pentru a dovedi că ești cine spui că ești.

 

5) Fii atent la detalii. Uită-te în jur. Concentrează-te pe intervievator. În acele prime 10 secunde despre care am adus aminte, este ceva în biroul lui, ori la el, de care te poți folosi pentru a crea o conexiune? O carte pe un raft? O fotografie de familie? Un tablou? Citește recrutorul: este limbajul corpului acestuia deschis sau închis? E obosit și e nevoie să îl ”trezești”? Nu îi place răspunsul tău și, deci, trebuie să mergi pe o altă direcție? Trebuie să fie ceva.

 

6) Joacă-ți rolul din timp. Când era tânăr, directorul de HR al Google repeta încontinuu răspunsurile pe care anticipa că le va da la interviu. Atât de des încât atunci când ajungea față în față cu recrutorul putea să le spună direct, fără să se mai gândească. Totuși, nu atât de direct încât să pară robotizat totul. Încearcă, precum actorii care interpretează anumite roluri, să intri în pielea personajului. Adică în piela ta de om care e la interviu. Repetă răspunsurile în gând, repetă-le cu voce tare. Dacă e nevoie, stai în fața oglinzii și repetă. Repetă ce ai repet. Și tot așa.

 

Citeste si:

---> Top 5 greseli din CV-uri si cum pot fi evitate

---> Cum redactam corect sectiunea ”experienta” dintr-un CV?

---> Intrebarile ciudate puse la interviuri de managerii de top

 

Sursa: smartdreamers.ro/blog

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.