Solveiga Pakstaite, proaspăt absolventă de facultate a creat un abţibild care ne spune foarte exact când expiră produsele de pe rafturile magazinelor sau pe cele cumpărate deja. Tânăra originară din Lituania a lucrat cu nevăzători o perioadă, iar aceştia au inspirat-o în crearea etichetei „inteligente“, scrie publicaţia britanică „Daily Mail“.
Cu o simplă atingere a abţibildului care se aplică pe ambajalele produselor, ne vom putea da seama dacă ar trebui să consumăm un aliment sau dacă este cazul să îl aruncăm la gunoi. Gelatina din care este realizată eticheta îşi schimbă textura pe măsură ce produsul se învecheşte. Astfel, când un aliment este proaspăt, ea are o textură fină, moale, iar când se el învecheşte şi nu mai este bun pentru consum, eticheta devine aspră la atingere, grunţuroasă. Cu cât abţibildul este mai neted la atingere, cu atât produsul este mai sigur pentru consum.
Abţibildul este realizat din gelatină pentru că „este o proteină şi se degradează în acelaşi ritm cu proteinele din alimente precum carnea, laptele sau brânza (...). Eticheta copiază practic ceea ce se întâmplă cu mâncarea dintr-un ambalaj, aşa că informaţia privind data de expirare a produselor alimentare va fi mult mai exactă decât cea tipărită în prezent pe ele“, a explicat Solveiga Pakstaite, citată de „Daily Mail“.
Eticheta a fost premiată în cadrul unei competiţii din Marea Britanie pentru cel mai bun design de produs, iar tânăra a primit 2.000 de lire sterline ca recompensă. Ea a solicitat un brevet de invenţie. Mai multe companii s-au arătat interesate de eticheta „inteligentă“ şi este foarte posibil ca, în curând, să o găsim pe toate alimentele din supermarket. Fabricarea ei la scară largă nu presupune costuri mari.
Invenţia este utilă, în primul rând, persoanelor nevăzătoare, pentru care nu există etichete speciale marcate cu termenul expirării alimentelor. Eticheta „inteligentă“ ar putea contribui, de asemenea, la economisirea alimentelor. Milioane de tone de mâncare sunt aruncate la gunoi pentru că oamenii văd că aceasta a expirat, conform etichetei.
În realitate, etichetele alimentare au legătură, de fapt, cu prospeţimea produselor, iar data înscrisă pe ele nu marchează neapărat momentul în care ele se strică şi devin periculoase pentru sănătate. De exemplu, etichetele care au menţiunea „A se consuma de preferinţă înainte de...“ se referă la data până la care produsul este proaspăt, dar aceasta nu înseamnă că el este expirat sau periculos. În schimb, etichetele pe care este menţionat „Expiră la data de...“ fac referire la siguranţa produsului.
Sursa: adevarul.ro
Sursa foto: dailymail.co.uk; theguardian.com