1. Să presupunem că am fost selectați pentru un interviu la compania la care ne dorim să ne angajăm. Care sunt primele 3 lucruri pe care ar trebui să le facem în etapa de pregătire? Dar în ziua interviului?
Singurele lucruri pe care le recomand în etapa de ”de pregătire” pentru prezentarea la un interviu sunt următoarele:
- informează-te cu privire la domeniul de activitate al potențialului angajator și ultimele reușite ale companiei
- gândește-te de două ori dacă postul pentru care candidezi este ceea ce îți dorești cu adevărat sau este numai un compromis pe o perioadă limitată
În ziua respectivă încearcă să te detașezi de rezultatul interviului. Cea mai des întâlnită greșeală este când îți impui să ”strălucești” la interviu. Comportamentele care se pot naște din această dorință sunt:
- candidații își propun să fie perfecți. Un recrutor cu experiență nu caută perfecțiunea, ci un candidat potrivit postului și culturii organizaționale. Dacă îți propui să fii perfect, vei fi atât de stresat să nu greșești, încât îți va afecta prestația ta în interviu
- candidații își propun să fie pe placul recrutorului. Astfel ei devin dezirabili și oferă răspunsuri ca la carte, care nu reflectă realitatea. Recrutorul realizează acest lucru și îl va include pe candidat în categoria celor care ascund adevărul și nu spun nimic concret
2. În cazul în care întârziem la interviu (din cauza traficului sau pentru că nu găsim locația), ce putem face pentru a remedia situația?
Primul remediu este să îți iei un interval de timp care să includă posibilitatea de a întârzia din cauza traficului. În cazul în care totuși îți dai seama că vei întârzia din acest motiv, este obligatoriu să anunți și să estimezi exact cât vei întârzia. La fel, dacă nu găsești locația, este obligatoriu să suni persoana de contact și să îi explici unde ești, astfel încât să te poată ajuta.
3. Dar dacă a intervenit ceva personal și nu mai putem ajunge, cu cât timp înainte trebuie să anunțăm angajatorul astfel încât să nu ne ratăm șansa de a susține interviul?
În cazul în care a intervenit ceva personal, este bine să anunți în momentul în care acest ceva a intervenit. De asemenea, nu uita să soliciți reprogramarea dacă îți dorești acest lucru. Trebuie însă să fii atent la ceea ce înseamnă pentru tine acest motiv personal. Dacă observi că ai tendința să reprogramezi din motive care nu sunt în realitate atât de serioase (n-ai chef, preferi să te întâlnești cu cineva, etc), s-ar putea ca job-ul pentru care candidezi, să nu fie exact ceea ce îți dorești.
4. Cum ne putem diferenția la un interviu de angajare? Ce ar trebui să scoatem în evidență?
Din experiența mea, diferența la un interviu de angajare o face naturalețea, entuziasmul sincer și încrederea în ceea ce poți să faci. Astfel, opinia mea este că nu trebuie să scoți în evidență nimic. Nu trebuie să îți adaugi anumite calități / abilități și nici să ascunzi aspecte care crezi că vor dăuna prezentării din timpul interviului. E bine să fii așa cum ești tu.
Cititi continuarea interviului cu Monica Georgescu pe www.smartdreamers.com.