1. Ești una dintre cele mai citite bloggerițe din România. Cum reușești să îți ții aproape cititorii?
Modalitatea principală de a-mi menține cititorii este sinceritatea, nu am pus absolut nimic pe blog din ceea ce nu-mi place. Mi s-au propus colaborări pe care nu le-am acceptat din motiv de necompatibilitate cu publicul, cu stilul de scris și așa mai departe. De obicei îmi place să iau conceptul de la client și să îl transform în așa fel încât să devină o poveste frumoasă, pentru că cititorii pentru asta vin, pentru poveste. Menținerea cititorilor este o problemă cu care se confruntă majoritatea bloggerilor, mai ales bloggerii de fashion. Din punctul meu de vedere, am încercat să mulțumesc pe toată lumea. Am mers și pe articole de ținute, și despre viața personală, despre ceea ce mi se întâmplă, Practic, blogul a devenit un fel de serial și cred că asta atrage.
2. Știu că ai pornit blogul ca o temă pentru facultate. Te așteptai să devină atât de cunoscut?
Am fost suprinsă la început, pentru că nu știam ce înseamnă 3000 de vizualizări pe zi, la momentul examenului. Și profesorul mi-a zis că pot să fac bani din treaba asta. Într-un fel sau altul, îmi doream să am blog, dar nu mă gândeam că aș putea scrie astfel. Dar practic, înainte de această temă de la facultate, aveam două prietene din Mureș care îmi tot ziceau ”Alina, ai atâtea poze tari, pune-le pe un blog”, și nu am decât să le mulțumesc și lor, pentru că m-au încurajat.
3. În ce mod ai făcut ca numele tău să devină un brand atât de cunoscut în Cluj? Care e ”rețeta succesului”, să zic așa?
Mă bucur că a devenit un brand, deși nu îl văd neapărat așa, deoarece nu promovez un produs. Dar cred că aș putea corela întrebarea ta foarte ușor cu seara în care trebuia să mă decid pentru un nume. Și aveam o listă cu tot felul de cuvinte care mi-ar fi plăcut mie sau erau legate de viața mea și de ceea ce-mi place, pentru a decide care va ajunge titlu de blog. Și dat fiind faptul că examenul era atât de aproape, adică mâine, cum ar veni, am făcut o postare și am zis să-l las așa, Blog Alina Ceușan, știu că e sec, asta este, și am să văd eu, poate îi schimb numele pe parcurs. Și nu l-am schimbat, pentru că ori de câte ori am încercat să-mi întreb cititoarele ce nume ar trebui să-i pun, au spus că nu, acesta este perfect, și a trebuit să rămână.
4. În ce măsură te-au ajutat cursurile de la facultate pentru a te promova?
Am anumiți profesori preferați, care într-adevăr m-au influențat, care mă susțin în ceea ce fac, și cu care am să lucrez și la lucrarea de diplomă, care va fi pe aceeași temă, de personal branding. Îmi pare rău că anii ăștia de facultate au trecut atât de repede, și probabil nu am fost prezentă peste tot pe unde trebuia să fiu, dar într-adevăr am învățat foarte mult din experiențele de PR la club, la salon, și din blog. La școală pot să zic că mi-au plăcut foarte mult proiectele practice, în care într-adevăr îmi puteam dovedi calitățile, că toată lumea știe că nu mă mai puteam opri din vorbit, și acolo mă descurcam cel mai bine. După cum ziceam, îmi pare rău că trebuie să părăsesc facultatea, asta după doar 3 ani, pentru că mi-aș fi dorit să fie în Cluj un curs de master care să mă intereseze, dar nu vreau nici PR, nici publicitate pe fashion, ci styling, și nu este așa ceva în Cluj.
5. Cum a fost primul an de facultate?
Prima oară când am văzut orarul, sincer, m-am uitat peste el și am rămas uimită. Noi la liceu aveam orele de la 8, și îmi ziceam că la facultate aș da orice să am orele măcar de la 9-10. Am văzut că aveam ore de la 8 dimineața la 8 seara și mă întrebam ce fac ăștia cu noi, cât ne țin aici (!) Facultatea e o schimbare foarte mare. Adică ei te iau de la nivelul de licean, unde ai fost mereu cocoloșit, deși probabil nu îți dai seama, și de cele mai multe ori nu ești pregătit pentru o asemenea schimbare. Dar primii ani de facultate au fost faini, am cunoscut multă lume, mi-am făcut prieteni buni, mi s-au părut super interesante și cursurile pe care le aveam, și în sfârșit puteam renunța la materiile care nu mă interesau.
6. Cum a început colaborarea ta cu Club Midi?
Colaborarea cu Midi era în stand-by de când eram eu la sfârșitul clasei a 12-a, din vacanța de vară, pentru că aveam un prieten care lucra în acel moment la Midi, ca PR, și tot îmi spunea ”Am un job care o să îți placă, atunci când vii la Cluj, ți se potrivește perfect”. Și când am ajuns la Cluj, am mers la una dintre petrecerile tematice de joi, la Retro Party, împreună cu Mihai, l-am cunoscut acolo pe Sorin Tomoioagă, am discutat cu el, am venit la prima ședință și de atunci.. lucrez la club.
7. Încă ești studentă. Cum ai reușit să împaci facultatea cu traseul tău profesional?
Orarul e deosebit de important pentru mine și am realizat de pe la mijlocul facultății că ai nevoie de o agendă, să-ți notezi în fiecare zi de la cât ai ora respectivă, de la cât ai seminarul, de câte prezențe ai nevoie, și așa mai departe. Iar dacă nu îți faci un calcul concret, ai să ajungi să nu mai ai nicio idee la care curs ai mers, cu ce grupă, etc. Reușesc să jonglez foarte bine între cele 3, viața personală, blog și facultate, pentru că merg la facultate când e de mers, viața personală continuă în mod normal, și blogul vine și el de la sine, fiind vorba până la urmă de un blog de lifestyle, nu poți să zici că-i de beauty, că-i de fashion, fac și tutoriale, scriu și despre modă, și despre mine. Oricum, se știe că facultatea de Comunicare este lejeră și îți oferă destul timp liber, și reușești să le împaci pe toate. Trebuie să vrei, asta e important.
8. În ce relații ești cu celelalte bloggerițe din țară?
Eu nu invidiez pe nimeni, sper că lucrul ăsta este valabil și invers. Trebuie să îți dai seama de calitățile tale, să te promovezi cum știi tu și să nu încerci să imiți pe nimeni. Probabil că ăsta e și motivul pentru care nu prea citesc bloguri, citesc doar ce îmi pică în feed. În rest, ne înțelegem foarte bine. Suntem în Cluj vreo 4,5 bloggerițe care am format și grupul ăsta, care o să mergem într-un mini turneu, ca să zic așa, cu conceptul Fashionality, unde vom vorbi despre fashion, personal branding, ținute, garderobă, despre tot ce vreți voi. Conceptul ăsta a fost foarte bine primit de bloggeri, dar și de către fanele de pretutindeni, care ne tot întreabă când ajungem la Iași, Timișoara etc. Și atunci cred că ar fi o oportunitate foarte bună să călătorim mai mult și să ne cunoaștem cititoarele.
9. Ce a însemnat pentru tine premiul ”People's Choice Award” la Digital Divas?
Totul, nu? Chiar nu mă așteptam, mai ales pentru că nu am făcut o campanie pentru a fi votată, am avut un singur cover și două remindere pe blog și cam atât. Eu am participat pentru prima oară la acest eveniment și eram într-o lume complet nouă, am avut foarte multe de învățat de la personalitățile prezente acolo, începând de la Alina și Diana (n.r. Absolutely Fabulous), la Andreea Esca, la Ivan Rodic, deci oameni care merită urmăriți, de la care ai ce învăța. Ca și blogger, deși nu îți dai seama, seminariile contează extrem de mult. Trebuie să apreciezi efortul acestor persoane de a veni și de a-ți expune toate lucrurile astea într-un slide, puse cap la cap, și faptul că îți răspund la orice întrebare. Trebuie să învețe lumea să treacă de paravanul acesta expus pe bloguri, pentru că, vrei nu vrei, fashion-ul este o lume în care te expui și trebuie să ai mare grijă, pentru că în spate sunt multe tăișuri.
10. Popularitatea ta a crescut considerabil datorită blogului și au apărut și așa zișii ”hateri”, care îți comentează fiecare mișcare. Te afectează acest lucru?
Sunt zile în care mă trezesc la 7 dimineața, că am o grămadă de lucruri de făcut, afară plouă, probabil că nu mai am cafea, și toate lucrurile mi-au mers prost și atunci probabil că un comentariu de genul mă afectează, dar trebuie să mergi mai departe. În general nu mă afectează, dar dacă există un eveniment în viața mea personală sau în familie care mă face să am o altă perspectivă asupra lucrurilor, atunci probabil că și comentariile astea au un alt ecou asupra mea. Dar de cele mai multe ori nu-i bag în seamă. Adică dacă tu vrei să faci ceva mai bun pentru Clujul ăsta, ca și blogger, pentru țara asta, scrie în română și ignoră haterii!
11. Care sunt sursele tale de inspirație?
Ceea ce mă înconjoară, pur și simplu. Am avut, într-adevăr, perioade în care mă inspiram de pe Chictopia, atunci când eram încă la început, și asta m-a ajutat să prind curaj, să experimentez. În general încerc să stau cu ochii pe ce se întâmplă în domeniu, pentru că încercăm și noi în Cluj să aducem la suprafață ceea ce înseamnă streetstyle-ul, datorită faptului că în Cluj există oameni de calitate și care știu să se îmbrace, dar au nevoie de un imbold, pentru că dacă nu noi, blogerii, facem asta, atunci cine?
12. Ce haine/ trenduri nu ai purta niciodată?
Pantofii cu talpă groasă – cei ortopedici, niciodată nu i-aș purta; m-am săturat și de dungi, sincer; probabil ar mai fi și pantofii transparenți, care sunt acum foarte populari. Adică e bine să încerci lucruri noi, să ieși din tipare, dar să te și prindă bine. Și în materie de coafuri, ar fi părul scurt, cu siguranță. Mi se pare că fetele ar trebui să aibă părul lung, pentru că inspiră feminitate. Știu multe persoane cărora le stă bine cu părul scurt, și nu le-aș vedea cu altă coafură, dar eu nu aș purta.
13. Care sunt planurile tale de viitor?
Cu siguranță masterul de styling (la Londra sau la Milano), despre care am discutat mai în detaliu cu Lucian Broscățean, lui îi cer indicații de câte ori sunt în impas, și știu că orice l-aș întreba îmi va da un răspuns general valabil. Și mi-aș dori să scriu la o revistă. Să scriu, nu doar să fac colaje cu prezentările de modă.
14. La ce revistă de modă din România ai vrea să lucrezi? De ce?
Elle. Nu are rost să sar mai departe și să zic Vogue sau... Deși, bineînțeles, acesta este un fel de fashion dream pentru cei din industria modei. Dar în România sigur aș vrea să lucrez pentru Elle, revistă la care plănuiesc să aplic pentru un internship.
15. Ce le-ai recomanda bloggerilor începători?
Cred că trebuie să ai încredere în tine și să faci pe toată lumea să înțeleagă că asta este ceea ce vrei tu să faci. Ei trebuie să înțeleagă că ești pasionată de acest lucru, iar tu le arăți asta prin a te îmbrăca bine tot timpul, a te îngriji constant. Mai departe, bineînțeles, basic-ul pe care îl recomand tuturor, indiferent că vor sau nu să facă o carieră în blogosfera românească, e să își facă aceste conturi, esențiale zic eu, pe Chictopia și pe Lookbook. De asemenea, nu te bagă nimeni în seamă dacă nu ai poze de calitate și asta am învățat-o, bineînțeles, pe pielea mea. Trebuie să ai la început și o persoană care să îți dea un feedback, cum ar fi opțiunea de pe Wordpress de a trimite articolul unei alte persoane înainte de a-l publica. Trebuie să îți dai seama ce blog vrei să ai, dacă vrei să scrii despre make-up, fashion sau altceva. Și să aduci ceva nou, pentru că altfel.. e plin de bloguri. Program, un pic de organizare și unicitate. Asta este foarte important.
Sursa foto: Pagina de Facebook Blog Alina Ceușan
Are un blog foarte bun!