Oraşele europene domină categoric în clasament, în special datorită gradului de accesibilitate faţă de cele americane. Studiul include doar localităţi cu o populaţie mai mare de 250.000 de locuitori, oraşe precum Oxford sau Cambridge fiind excluse din clasament. Universităţile pariziene şi multe instituţii de învăţământ din oraşele europene oferă educaţie de calitate, la preţuri accesibile. De pildă, studenţii străini care învaţă în universităţile pariziene plătesc anual taxe de aproximativ 1000 de dolari, spre deosebire de cei care învaţă la universităţile din SUA, unde taxa anuală ajunge la 40.000 de dolari. De asemenea, oraşele europene sunt foarte bine aspectate în studiul anual Mercer Quality of Living Index referitor la calitatea vieţii. Acesta are la bază criterii precum siguranţa, serviciile publice, infrastructura, mediul.
Parisul, pe primul loc
Cu 16 universităţi în celebrul top QS World University Rankings, Parisul este indubitabil o capitală cu instituţii de învăţământ de prestigiu. Un alt capitol la care capitala Franţei excelează este interesul major al angajatorilor în a recruta tineri pregătiţi în instituţiile sale de învăţământ, menţionează jurnalistul Danny Byrne, în Top Grad School Guide 2013. Spre deosebire de Paris, Londra, capitala Angliei, este mai puţin accesibilă studenţilor din perspectiva taxelor.
Londra, învăţământ pe bani mulţi
Taxele de studiu în capitala Angliei se apropie oarecum de cele practicate în universităţile americane, mai ales că anul trecut au fost majorate. Astfel, taxele de studiu la Londra sunt mai mari de 18.000 de dolari pe an. Cu Imperial College London şi University College London în top zece al universităţilor la nivel mondial, Londra rămâne totuşi o destinaţie de studii foarte atractivă, un magnet pentru mulţi dintre studenţii străini, în ciuda costului ridicat. Metropola reprezintă un renumit centru cultural şi, totodată, este cel mai important centru financiar al Europei.
Boston, singurul oraş american din top
Sigurul oraş american din clasamentul QS Best Student Cities 2012 este Boston, cu toate că oraşul din vecinătate, Cambridge, este celebru la nivel internaţional pentru universităţile Harvard, respectiv Massachusetts Institute of Technology (MIT). Unul dintre oraşele cele mai încărcate de istorie ale Americii, Bostonul se evidenţiază prin locurile de muncă şi nivelul de viaţă ridicat. Cu Harvard şi MIT, în primele trei universităţi ale lumii, şi cu Boston University, în top 100, regiunea Boston/Cambridge este o destinaţie atractivă de studii. Asta în condiţiile în care taxa de studiu pentru Harvard şi MIT, ce se apropie de 50.000 de dolari pe an, nu reprezintă un impediment pentru tineri.
Melbourne, oraşul cultural al Australiei
Metropola australiană este o destinaţie populară printre studenţii străini, pentru învăţământul la nivel înalt pe care îl oferă. Deşi Sydney este mai mare, Melbourne are o reputaţie în creştere în privinţa calităţii învăţământului superior. Cu şase universităţi în top 500 instituţii de învăţământ ale lumii şi cu o populaţie de doar patru milioane de locuitori, Melbourne are un număr mare de studenţi. Poate doar aprecierea semnificativă a dolarului australian din ultimii ani să fie o problemă de factură economică pentru cei care îşi doresc să studieze aici.
Capitala Austriei, educaţie şi cultură
Deşi nu se ridică la standardul învăţământului universitar din Londra, Viena rămâne o destinaţie predilectă de studii, mai ales datorită accesibilităţii. Cu două universităţi în QS World University Rankings, Universitatea din Viena şi Universitatea Tehnică din Viena, capitala Austriei este celebră pentru bogăţia culturală şi educativă. Aici poţi găsi o diversitate de oportunităţi de recreere, de la teatre, săli de concerte, în care răsună operele lui Mozart, Beethoven şi Schubert, până la muzeul lui Sigmund Freud şi numeroase galerii de artă cu operele unor pictori celebri precum Gustav Klimt.
Centrul financiar al Australiei, o atracţie
Dacă Melbourne se distinge ca oraş cultural al Australiei, Sydney este indubitabil un loc de atracţie pentru studenţi şi prin faptul că este centru financiar. Cu cinci universităţi în topul 500 QS World University Rankings, dintre care University of Sydney şi University of New South Wales, metropola atrage şi prin parcurile exotice, şi prin cele mai moderne plaje din lume. De asemenea, s-a clasat printre primele oraşe din lume, în privinţa standardului de viaţă, în studii realizate de ziarul britanic The Economist şi de compania Mercer.
Studii în cel mai bogat oraş al Europei
Celebru pentru prosperitate, Zürich pare mai degrabă un loc destinat milionarilor decât studenţilor. Cu ETH Zürich, ca fiind cea mai bine cotată universitate din Europa continentală, şi cu University of Zürich pe locul 106, singurul dezavantaj ar fi costurile mari de viaţă. Cu toate acestea, taxele de studiu, de circa 2000 de dolari pe an pentru un student străin, sunt mult mai convenabile decât în universităţile britanice.
Berlin, cel mai ieftin oraş din top zece
Centru renumit al designului, modei şi artei, Berlinul este accesibil pentru bugetul unui student. Chiria în Berlin este accesibilă, iar taxele de studiu ajung la 1000-2000 de dolari. Nu este un centru academic la nivelul Londrei sau al Parisului, dar are două universităţi în topul 150 al celor mai bune instituţii de învăţământ: Freie Universität Berlin (locul 66) şi Humboldt-Universität zu Berlin (132).
Dublin, un oraş cosmopolit şi scump
Capitala Republicii Irlanda are două prestigioase instituţii de învăţământ în topul QS, Trinity College Dublin (locul 65) şi University College Dublin (locul 134). Renumit pentru scriitorii Samuel Beckett, James Joyce, Oscar Wilde, Dublinul este un oraş fascinant pentru mulţi dintre tinerii care şi-ar dori să studieze aici. Taxele de studiu sunt însă costisitoare, pentru un an la Trinity College Dublin, studenţii trebuie să plătească 26.000 de dolari.
Montreal, oraşul instituţiilor de top din Canada
Cu McGill University (locul 17) în top QS, Montreal este singurul oraş canadian clasat în primele zece cele mai bune destinaţii de studiu, potrivit Top Grad School Guide 2013. De asemenea, Université de Montréal se află în primele 200 de instituţii de învăţământ din lume, iar Concordia University în top 600. Un oraş de top în privinţa calităţii vieţii, Montrealul are taxe de studiu comparabile cu cele din Europa continentală.
Marea Britanie, în topul preferinţelor românilor
Cu toate că învăţământul britanic, recunoscut pentru calitate în întreaga lume, este şi foarte costisitor, acest lucru nu este un impediment pentru tinerii români care îşi doresc să studieze în străinătate. Ce-i drept, majoritatea se bazează pe obţinerea unei burse pentru a se descurca. Potrivit celui mai recent studiu al Educativa, pe lângă Marea Britanie, tinerii români preferă, ca destinaţii de studiu în străinătate, Danemarca, SUA, Germania şi Olanda.
Sursa: scoalaedu.ro
Sursa foto: edudemic.com