[interviu] Despre televiziune, viata si ProTv cu Andreea Esca

Scris de  Oct 15, 2014

Andreea Esca e singura persoană care, de-a lungul anilor, s-a prezentat singură… prezentând. Mulți am crescut cu vocea ei venind dinspre micul ecran și o mare parte dintre noi ne întrebăm cum poate cineva să transmită atât de multe fără ca nici măcar să se folosească de propriile cuvinte.

Și, oricât de clișeic ar părea, Andreea e genul acela de persoană care distruge mitul referitor la aparențele care înșală și îți demonstrează din discuții că brandul Andreea Esca, așa cum spune la un moment dat și vedeta în interviul pe care ni l-a acordat, nu reprezintă o imagină fabricată, ci a fost construit din emoțiile pe care le-a transmis. Din faptul că e om.

 

Cât despre povestea cu Andreea pe blogul SmartDreamers, lucrurile sunt simple. Ce om poate fi mai avizat să vorbească despre un anumit job decât cineva cu 20 de ani în spate, ani în care profesionalismul nu a deviat din direcția corectă nici măcar o clipă?!

10620624 724085241006500 2387944619953875698 n

 

Până să ajungi aici, ai trăit experiențe care te-au modelat ca om. Care este parcursul tău educațional? 

Am fost un copil oarecare, dintr-o familie oarecare a României Socialiste. Ce cred că a fost important e că am avut părinți care s-au ocupat zi de zi de educația mea și care m-au iubit foarte mult. Mama m-a împins de la spate în majoritatea cazurilor iar tata era și este foarte sever. Toate aceste lucruri m-au ajutat. Am avut apoi noroc să întalnesc în viață oameni minunați care au crezut în mine și m-au susținut iar eu am fost un soldat disciplinat care nu i-a dezamagit. Sunt muncitoare și cred în lucrurile făcute perfect, în detalii, în nuanțe. Ce nu accept de la mine nu accept nici de la alții. Nu-mi plac leneșii, nerecunoscătorii, persoanele fără idealuri. Nu-mi plac decât luptătorii!

 

De la televizor, mulți pot avea impresia că cititul de pe prompter e floare la ureche. Spune-ne mai multe despre ce înseamnă cu adevărat asta și descrie-ne, te rog, o zi obișnuită din viața ta.

Eu nu am avut niciodată impresia că ceea ce face altcineva și nu fac eu este ceva ușor, deci nu cred că oamenii gândesc cum zici tu. În orice caz noi, prezentatorii, suntem niște oameni implicați în procesul de redactare a știrilor. Este un proces foarte lung și care are la bază o echipă întreagă: reporter, cameraman, editor, producător, prezentator.

Până ajunge la mine, știrea trece prin multe mâini iar eu îmi scriu sau rescriu textul astfel încât să-mi sune bine, să se potrivească stilului meu. Cât despre ziua mea de lucru, ea este împărțită între timpul petrecut la revista The ONE (n.r. revistă de modă pe care o conduce) și cel alocat Știrilor ProTV. În “timpul liber” fac sport, am multe întâlniri profesionale, mă implic în activitatea Fundației Renașterea, scriu, mă vad cu prietenii, dorm și cam atât.

                                                                

Aproape 19 ani în aceeași instituție.
Care e secretul logevității și ce crezi că ai fi făcut dacă nu ai fi ales jurnalismul?

Îmi place ceea ce fac iar telespectatorii cred că simt asta. Am deja o relație serioasă cu ei, de aproape 20 de ani. Ne vedem seară de seară, suntem ca într-o familie. Nu știu ce aș fi făcut dacă nu făceam televiziune și nici nu cred că este important. Important este că viața m-a îndreptat spre ceea ce cred că a fost cel mai potrivit pentru mine și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta. Sunt atâția oameni nefericiți cu job-ul lor încât eu mă simt privilegiată în fiecare zi.

10700503 720258958055795 577305873180909572 o

 

Povestește-ne de primul interviu de angajare. Cum l-ai abordat și care a fost rezultatul lui? Care crezi că a fost principalul atuu prin care ai obținut postul?

Eram studentă în primul an la Facultatea de Jurnalism și un prieten mi-a zis despre apariția postului de tv privat SOTI, care emitea pe canalul 2 al TVR, după miezul nopții. Era un post de opoziție din punct de vedere politic. Mi-a zis că a văzut anunțuri la tv că se cauta reporteri, redactori, prezentatori etc.

Așa că am hotărât să merg. Am dat interviul cu marele om de cultură, jurnalistul Vartan Arachelian care în aceeași zi m-a pus să dau și o probă video. A doua zi m-au sunat și m-au angajat. Dimineața făceam deja reportaje pe teren, după amiaza le montam și seara prezentam știrile scrise pe bucățele de hârtie. Era o poezie. O poezie superbă care m-a învățat că lucrurile construite cu fundație bună rezistă în timp. Pe domnul Arachelian cred că l-am cucerit cu sinceritatea mea și cu determinarea care mereu m-a ajutat.

                                                                

De-a lungul timpului, te-ai folosit de anumite tactici care au dus la perfecționarea dicției? Există vreun excercițiu de dicție care să-i pună probleme Andreei Esca?

N-am făcut niciodată lecții de dicție. Cred că m-am perfecționat la Cântarea României, deoarece aveam de recitat zeci de poezii. Și am avut o învățătoare severă, care stăpânea foarte bine limba română. Iar în ceea ce privește respirația, m-a ajutat faptul că am facut înot de performanță aproximativ 10 ani; așa mi-a zis la un moment dat celebra profesoară de dicție, distinsa doamnă Ileana Cârstea.

Din când în când îmi mai verific gâtul, nasul și urechile la ORL, la profesorul Viorel Zainea și râdem de capacitatea mea de a vorbi fără să respir.

 

Facultate vs practica propriu-zisă

Mie mi-au folosit foarte mult orele de practică în televiziune, pe care le aveam în timpul facultății. Cred că la școală trebuie să înveți niște reguli importante dar apoi practica iți dă tot ce ai nevoie pentru a acumula experiența necesară. Trebuie să fii curios, să stai pe lângă jurnaliști care au ce să te învețe, să îți dorești să evoluezi. Când eram la facultate și chiar și la SOTI, colegul meu de studii Tudor Barbu, care era reporter la TVR, mă lua cu el la sute de mitinguri, conferințe de presă, interviuri, emisiuni. Mereu trebuie să vrei să înveți dacă îți dorești să progresezi.

 

Ce aptitudini ar trebui să posede un aspirant la o carieră în acest domeniu? Care e principala calitate a unui angajat în domeniul acesta? 

Curiozitatea. Dacă nu mori de curiozitate nu trebuie să te faci jurnalist. Apoi trebuie să îți placă să împărtășești ceea ce știi. Și să ai o mare capacitate de muncă. Iar mai presus de orice, să fii atât de pasionat încât să ajungi în punctul în care până și de Crăciun sau de Revelion, de pildă, să îți dorești să fii acolo unde iți place cel mai tare, adică “pe teren”..

andreea esca

 

După cum remarca și CTP, în cartea ta, „Ce-am făcut când am tăcut”, le vorbești oamenilor folosindu-te chiar de cuvintele tale. Vor afla de acolo cititorii care e principala diferență dintre brandul Andreea Esca și omul Andreea Esca?

Nu cred că putem vorbi despre vreo diferență, doar că este normal ca dintr-o carte să afli lucruri despre mine iar de la Știri despre alții. Eu nu sunt la pupitru ca să povestesc despre mine ci doar pentru a transmite oamenilor ce se întâmplă în lumea în care trăim. Eu, însă, sunt aceeași persoană. Nu m-a interesat niciodată să-mi fabric o imagine. Și cred că am facut o alegere bună, având în vedere că telespectatorii sunt foarte intuitivi și simt exact cine ești.

 

Care sunt avantajele și dezavantajele statului de vedetă? Există situații în care vrei să evadezi din această lume a vedetelor și să fii pentru o perioadă o persoană obișnuită, pe lângă care lumea să treacă pe stradă fără vreo reacție specială?

Îmi place că oamenii mă recunosc pe stradă, că vor să vorbim, să facem poze, să le dau un autograf. Este măgulitor. Este superb să știi că te plac atât de mulți oameni. Și eu le sunt recunoscătoare. Îi prețuiesc la rândul meu pentru că fără ei munca mea n-ar avea sens.

Însă sigur că sunt și zile sau momente când n-aș vrea să mă știe nimeni dar toate în viață vin într-un pachet. Mie imi convine pachetul meu.

 

Care crezi ca sunt elementele unice ale brandului personal pe care ți l-ai construit ca prezentatoare de știri, cu care publicul te identifică?

Seriozitate, fidelitate, credibilitate, ProTV, istoria televiziunii.

 

Având în vedere că postul de prezentator de știri nu este unul pentru care recrutarea să se facă public, cum ar putea tinerii aspiranți la această poziție să obțină acest job?

Această poziție nu se ocupă din start. Intâi trebuie să fii un reporter bun și să ai experință suficientă de teren pentru a fi comod în studio. Toate acestea pentru că acolo se îmbină toată munca dintr-o zi a unei echipe imense. Toți se bazează pe tine să le prezinți produsul la care au muncit și să faci asta în forma ideală. Daca ratezi, iți bați joc de munca a zeci si sute de oameni. Este o mare responsabilitate mai presus de orice. Și este “live”. Poate interveni orice, în orice moment. Și se întâmplă să trebuiască să ieși din situații care câteodată par fără ieșire.

 

Sursa: http://smartdreamers.com/blog

Sursa foto: www.facebook.com/AndreeaEscaOficial

Ultima modificare Miercuri, 22 Octombrie 2014 13:07
Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.