Constituirea unei reţele de voluntari este esenţială pentru obţinerea de date concrete despre tăierile de pădure (atât ilegale, cat si legale), care să ajungă astfel în timp util la autorităţile de resort şi societatea civilă.
Voluntarii vor fi implicaţi în investigarea pe teren la nivel naţional a problemelor silvice. De asemenea, ei vor derula activităţi împreună cu autorităţi, instituţii, comunităţi locale, pentru a identifica şi dezvolta soluţii care să asigure o administrare durabilă a pădurilor României.
Formularul de înscriere pentru voluntariat este aici: https://goo.gl/VgCjM0 iar termenul limită de înscriere este 1 august 2015.
Situaţia pădurilor României este gravă în contextul în care suprafaţa împădurită este mult sub media europeană (aproximativ 27% faţă de 42%), multe dintre zonele protejate există doar pe hârtie şi tăierile ilegale sunt scăpate de sub control. Potrivit unui studiu elaborat de Greenpeace, suprafaţa forestieră totală despădurită şi degradată, în perioada 2000-2011 a fost de 280.108 hectare – aproximativ 28.000 hectare pe an. Cele mai afectate judeţe sunt Suceava, Harghita, Argeş, Maramureş şi Cluj. Volumul tăierilor ilegale este foarte mare şi nu ţine cont de statutul zonelor, de multe ori fiind afectate chiar şi arii protejate.
Sursa: edu-news.ro
O treaba buna !