Lumea lui ”merge și așa”
Dacă te întrebi ce legătură poate avea asta cu munca, atunci află că e una mare. În teritoriul lucrului în echipă există o grămadă de oameni cu tot atâtea aptitudini și obiceiuri. Există modele pozitive și, inevitabil, există și modele negative. Pentru că oamenii sunt diferiți și au stiluri diferite de motivare. Spre deosebire de copilărie, unde obiceiurile distructive sunt incomparabil mai mici în raport cu învățăturile unui părinte protector și atent care le poate combate, de la o anumită vârstă lucrurile stau altfel.
În cartea sa, Brief, Sorin Trâncă, un om care a format de-a lungul celor peste 20 de ani de experiență mai multe echipe, spune că unul dintre lucrurile pe care le-a observat în mediul profesional e că modelul de influență principal nu e aproape niciodată ”cel mai tare, cel mai talentat și cel mai muncitor om din jur”. El afirmă că rar se întâmplă ca într-o echipă de doi oameni, de pildă, cel slab să se ia după cel bun. Astfel, delăsarea, indolența și lejeritatea se dovesc a fi atât de puternice încât te trimit cu aceeași lejeritate în lumea lui ”merge și așa”.
Learn, un-learn, re-learn
Dar imitarea nu e un lucru rău. În niciun caz. Singura regulă e să faci diferența dintre modele și să imiți doar oamenii buni. E foarte important să îți cauți un mentor, un exemplu, un standard în compania la care lucrezi. Dacă e valoros, atunci și tu vei crește substanțial și vei face lucrurile mai bine. Mult mai bine. Imaginează-ți oamenii din jurul tău ca fiind GPS-uri. Ai nevoie de unul pentru a ajunge unde ți-ai propus și ai nevoie de unul foarte bun pentru a ajunge mai repede la destinație. Nu te opri niciodată din a căuta oameni buni.
Încearcă să ”furi” aptitudini de la mai multe persoane, altfel riști să îți dezvolți un singur stil, ceea ce e restrictiv. E ca și cum ai cunoaște doar câteva cuvinte și le-ai folosi mereu în orice tip conversație. Scriitorul american Alvin Toffler zice că analfabeții secolului XXI nu sunt cei care nu știu să scrie, ci aceia care nu sunt capabili să învețe, dezvețe și reînvețe. De aceea e și atât de important să găsești mai multe soluții, mai multe unghiuri de abordare pentru aceeași problemă. Iar mentorii și oamenii interesanți reprezintă surse valoroase cu ajutorul cărora îți poți hrăni creativitatea, exact ca o albină care ia doar ce e bun din flori.
Sursa: smartdreamers.ro/blog
Sursa foto: jonlieffmd.com