În primul rând, oricât de ideal ar părea un kit de supraviețuire care conține o sticlă de 2 litri de Pepsi, un litru de cafea și o ciocolată, de fapt nu este chiar așa. Prea multă cofeină te va agita și mai tare, vei deveni din ce în ce mai nervos, vei reformula aceeași idee de 10 ori și te vei simți din ce în ce mai rău. E normal să nu vrei să adormi, dar o singură cafea sigur își va face efectul. Nu e nevoie să exagerezi. Și nu te înfometa, mănâncă fructe, nuci, migdale, ceva care să îți dea energie (de preferat carbohidrați care se eliberează lent în organism). Bea multă apă, respiră adânc și apucă-te de scris!
Înainte de a începe lucrarea propriu-zisă, fă-ți un plan concret, o schiță. Fă rost de informațiile necesare, documentează-te bine și gândește-te ce vrei să incluzi în text, ce e relevant și ce nu. Și în funcție de câte ore ai la dispoziție, alocă-ți câte X minute pentru fiecare subpunct, pentru a te asigura că ai timp să o termini.
Nu uita să iei aer din când în când, mai ieși pe balcon la o țigară sau pur și simplu la o scurtă plimbare în fața căminului. Statul în cameră, la lumină slabă, în aceeași poziție, te obosește grozav. Și desigur că te va lua și somnul!
Esențial este să nu îți distragi atenția în niciun fel. Fără Facebook, fără Mail, fără Twitter. Nici nu îți dai seama cum trec 20 de minute valoroase doar dând scroll prin feed. Serios, e cea mai mare greșeală (vorbesc din experiență!). Blochează-le, deconectează-te cu totul de la internet, fă orice e nevoie, doar ține-te departe de ele. Până termini, evident. Apoi va fi extrem de plăcut să stai liniștit și fericit că e totul gata.
Deși e preferabil să nu aveți astfel de seri prea des, știm foarte bine că așa e studenția, iar procrastinarea e la ordinea zilei în acești ani. Deci până una alta, spor la scris, dragi studenți!
Sursa foto: undeclaredcomics.com