Portocalele și roșiile
Trebuie să fim atenți să nu consumăm în exces aceste fructe delicioase pentru că sunt extrem de acide în timpul verii. Aportul de acid crescut asociat cu consumul în cantități foarte mari de portocale sau roșii poate duce la reflux gastric. Pe o perioadă mare de timp, acest lucru poate provoca diferite boli printre care și sindromul Barrett, o afecţiune în care ţesutul de la baza esofagului este înlocuit de un ţesut similar celui de la baza intestinului.
Specialiștii recomandă consumarea a cel mult două porții de portocale sau roșii pe zi, sau evitarea acestora dacă există deja simptome de reflux.
Apa
În timp ce hidratarea este esențială pentru sănătatea noastră, consumul excesiv poate provoca intoxicație cu apă. Acest lucru se întâmplă atunci când aportul de apă diluează sodiul din organizm, ducând la un nivel anormal de scăzut de sodiu din sânge, ceea ce poate cauza afecțiuni ale funcției cerebrale și chiar la deces. Această problemă apare cel mai adesea la oamenii care forțează băutul de apă sau la cei care participă la maraton.
Spanacul
Este o sursă excelentă de proteine, fibre și diverse vitamine și minerale, dar și luteină. Cu toate acestea, spanacul conține și un procent ridicat de oxalat, un compus care poate duce la formarea de pietre la rinichi.
Alune braziliene
Aceasta gustare crocantă este o mare sursă de proteine, fibre, acizi grași esențiali și seleniu. În plus, consumul de alune s-a dovedit ca reduce nivelul colesterolului seric și a tensiunii arteriale. Totuși, nu ar trebui să mâncăm alune în fiecare zi, deoarece acestea sunt extrem de bogate în seleniu și nutrienți care pot fi toxice în cantități mari. Consumul excesiv poate duce la căderea părului, fragilitatea sau căderea unghilor, dermatită, tulburări neurologice, iar în cazuri severe chiar moartea.
Soia
Iubitori de tofu, luați aminte! În timp ce soia poate ajuta la controlul nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale atunci când este consumată cu moderație, ea inhibă, de asemenea, absorbția fierului în organism, asfel că ea poate provoca deficit de fier – anemie. De asemenea, pentru că soia conține compuși estrogeni, consumul pe termen lung a unor cantități mari are potențialul de a provoca hiperplazie endometrială, o proliferare a mucoasei uterine, care pot duce la cancer uterin.
Așadar, pentru a ne menține sănătoși trebuie să avem în permanență grijă ce mâncăm, nu trebuie să facem excese de alcool, tutun sau fast-food, dar uneori trebuie să avem grijă și cu excesele în ceea ce privește mâncarea sănătoasă.
Sursa foto: kitchenthymes.com, uniteforclimate.org, healingthebody.ca, care2.com, elementsforlife.co.uk