[rezumat] Ce se va intampla la TIFF 2014?

Scris de 

Mai este o săptămână până la startul celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, cel mai amplu eveniment de gen din România. Între 30 mai și 8 iunie, Clujul va fi animat de sute de proiecții, concerte, expoziții, masterclass-uri, dezbateri și petreceri. 217 filme din 55 de țări vor rula pe ecrane, și circa 700 de invitați români și străini vor ajunge în oraș în perioada festivalului.

INVITAȚI

Pe covorul roșu la TIFF va putea fi admirată Debra Winger, actrița de Oscar distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, Anamaria Marinca, protagonistă în SF-ul Europa Report, Olimpia Melinte, una dintre revelațiile anului în Spania, pentru rolul din Canibal, sau Cristina Flutur, membră a juriului competiției.

Renumitul cineast polonez Krzysztof Zanussi va fi premiat pentru întreaga carieră, iar actorul Florin Zamfirescu va primi Premiul de excelență. Printre invitații speciali se numără Nicolas Philibert, regizorul francez de documentare onorat în secțiunea 3X3, Peter Webber, nominalizat la Oscar, Globul de Aur şi BAFTA.

 

SECȚIUNI

Răzbunarea e motorul secțiunii tematice de anul acesta, Ochi pentru Ochi. O secțiune nouă, Suspecții de serviciu, reunește filmele unor foști concurenți ai TIFF, iar Midnight Delirium vine cu filme horror, la miezul nopții. Programul Cinema, mon amour va fi dedicat filmelor despre inițiativele de a salva cinematografe, în cadrul campaniei „Salvați Marele Ecran!”. Revin secțiunile tradiționale Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua Maghiară, EcoTIFF. Continuă Ziua HBO, partener de lungă durată al TIFF-ului, cu un program care include proiecția-maraton a multi-premiatului Burning Bush. În Focus, accentul cade pe Noul Film German și cinematografiile din Cehia și Irlanda, iar în secțiunea 3X3, spectatorii sunt invitați să (re)descopere filmele lui Nicolas Philibert, Peter Solan și Iulian Mihu.

 

PROIECȚII SPECIALE

TIFF se va deschide pe 30 mai, ora 20.45, în Piața Unirii Open Air, cu premiera națională a filmului nominalizat la Oscar Philomena, cu Judi Dench și Steve Coogan, și se va închide oficial pe 8 iunie, în același loc, de la 21.45, cu fascinantul experiment Boyhood, al lui Richard Linklater. De proiecție specială va avea parte și Canibal, nominalizat la opt Premii Goya, în prezența actriței Olimpia Melinte și a regizorului Manuel Martín Cuenca. În prezența regizorului Karim Ainouz, va fi arătat în premieră proiectul Cathedrals of Culture 3D, inițiat de Wim Wenders și proiectat la Berlin 2014.

 

EVENIMENTE SPECIALE

Muzica va răsuna din plin la TIFF, și în acest an, la Casa de Cultură a Studenților și Casa TIFF. Trupa austriacă Russkaja vine cu un show exploziv, un mix de metal, polka, jazz și rock, ca acompaniament live pe Crucișătorul Potiomkin, britanicii de la Teeth of The Sea aduc „The Last Man”, o reinterpretare muzicală și vizuală, originală, a capodoperei „1984”, Bălănescu Quartet va prezenta „Maria T”, spectacol inspirat de melodiile Mariei Tănase, ca și „Hai Iu Iu NU Hi You You”, un concert de remix-uri cu 13 actori, marca Radu Afrim și Vlaicu Golcea.

 

EXPOZIȚII

Nici expozițiile nu lipsesc din programul TIFF. Fotograful Vlad Petri își va prezenta la Muzeul de Artă Cluj expoziția „Stat/Cetățean”, cu imagini din timpul mișcărilor de stradă recente din Capitală. Regizorul vine la TIFF cu documentarul București, unde ești?, despre protestele din Piața Universității, din 2012. La Casa Tranzit, vor fi expuse lucrări ale faimosului fotograf Josef Koudelka, în expoziţia „Invazie 68 Praga”, creată cu ocazia comemorării, anul trecut, a 45 de ani de la invazia Pragăi de către trupele sovietice. La Chaos Club, Galeriile Ferdinand, artistul grafic Costin Chioreanu, membru al juriului Shadows Shorts, va prezenta „Insights”, o selecție de lucrări realizate pentru trupe și evenimente din sfera metal. Extrem de apreciat, fondatorul studioului Twilight13Media a realizat, printre altele, coperta ultimului album al trupei metal Arch Enemy.

 

LOCAȚII

Casa TIFF va fi, din nou, inima festivalului, alături de Piața Unirii Open Air, unde vor avea loc proiecții în aer liber, în fiecare seară. Filme și evenimente speciale sunt programate și la Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Arta, Casa de Cultură a Studenților, Mănăștur Open Air, Institutul Francez. Revine în program Cinema Mărăști, alături de trei locații noi: Universitatea Sapienția, Cercul Militar și Depozitul de Filme de pe strada Maiakovski, unde vor avea loc evenimente speciale legate de campania „Salvați Marele Ecran!”. Castelul Banffy de la Bonțida va găzdui, în weekend-ul 31 mai -1 iunie, programul Weekend la Castel.

 

BILETE

Biletele vor fi puse în vânzare on-line vineri, 23 mai, pe www.biletmaster.ro. De la casieriile TIFF se pot cumpăra începând de luni, 26 mai, la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria și Casa TIFF (doar pentru invitați și persoanele acreditate), iar din 30 mai în Piaţa Unirii Open Air. Accesul la proiecţiile Mănăștur Open Air este gratuit. La Cinema Mărăști, un bilet achiziţionat pentru o proiecție va asigura accesul pentru două persoane.

 

Programul complet al festivalului precum și toate noutățile pot fi găsite pe www.tiff.ro.

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook