22 de filme la „Zilele Filmului Românesc” via TIFF

Scris de 

Noutățile TIFF vin și din partea românilor, astfel că vor fi difuzate 22 de povești românești, 14 lungmetraje și 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută. Toate acestea se vor reșăsi în mult-așteptata secțiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie). Zilele Filmului Românesc la TIFF vor fi prezentate în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Patru lungmetraje vor rula în premieră absolută la TIFF. Poarta Albă, de Nicolae Mărgineanu, e drama a doi studenți care ajung în lagărul de muncă forţată canalul Dunăre-Marea Neagră în 1949. În Cripta, noul film a lui Corneliu Gheorghiță (Europolis), un om de afaceri francez rămâne prizonier între zidurile unei curți din Băile Herculane. Artistul vizual Daniel Djamo debutează la TIFF cu Un ultim an în 114 minute, un jurnal filmat al ultimului an din viața bunicii sale.

Un ultim an in 114 minute still

(Un ultim an în 114 minute)

 

Va avea premiera mondială la TIFF, în afara competiției ZFR, comedia America, venim!. O trupă de cinci actori din Târgovişte, regizorul, un copil şi un urs imens de pluş traversează oceanul pentru un spectacol la New York, unde îi așteaptă o adevărată aventură, din moment ce nimic nu merge conform planului. În afara competiției va rula și Afacerea Tănase. Leapșa pe murite (r. Ionuț Teianu), un documentar despre tentativa de asasinare a scriitorilor Virgil Tănase și Paul Goma, în 1982.

America venim still

(America, venim!)

 

 

Singurul film românesc care intră și în Competiția internațională TIFF e Quod erat demonstrandum, pelicula alb-negru a lui Andrei Gruzsniczki, cu Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr. Despre protestele din Piața Universității, din 2012, și despre felul în care oamenii au recucerit spațiul public, la 23 de ani de la Revoluție, vorbește documentarul lui Vlad Petri, București, unde ești?, care va avea premiera oficială în Piața Unirii din Cluj, înainte de a intra pe ecrane. Iar despre plăcerile noii generații - comedia #Selfie, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, în care trei adolescente, jucate de Crina Semciuc, Olimpia Melinte și Flavia Hojda, fac o escapadă la mare cu trei zile înainte de bacalaureat.

 

În competiția Zilelor Filmului Românesc intră și documentarul lui Corneliu Porumboiu, Al doilea joc, un experiment în care fiul și tatăl, Adrian Porumboiu, comentează împreună un antologic meci Steaua-Dinamo din 1987. Closer to the Moon, prima producție în limba engleză a lui Nae Caranfil, și La limita de jos a cerului, care i-a adus lui Igor Cobileanski cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo și trofeul pentru Cel mai bun debut.

Teaser Zilele Filmului Românesc:

 

Spectatorii îl vor vedea pe Victor Rebengiuc în Câinele japonez, debutul lui Tudor Cristian Jurgiu, desemnat Cel mai bun film la Festivalul de la Vilnius și proiectat la San Sebastian și New Directors/ New Films din New York, iar pe Șerban Pavlu în Roxanne, un alt debut, regizat de Valentin Hotea și selecționat la Locarno. Stere Gulea vine la TIFF cu adaptarea romanului scris de Dan Lungu, Sunt o babă comunistă, în care Luminița Gheorghiu și Marian Râlea au rolurile centrale.

 

Lungmetrajele din ZFR vor fi jurizate de Christophe Terhechte, directorul secțiunii Forum a Festivalului de la Berlin, Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internațional de Film de la Dublin, și criticul Pamela Pianezza, selecționer al Semaine de la critique din cadrul Festivalului de la Cannes.

 

Extrem de ofertante, ca povești și abordări, sunt cele 8 scurtmetraje din competiția ZFR. Va avea prima proiecție cu public la TIFF Start Anew World (r. Luiza Pârvu), o producție de epocă ambițioasă, realizată cu resurse proprii la New York, despre emigranți români ajunși în Lumea Nouă. O altă premieră este Kowalski (r. Andrei Crețulescu), în care Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu joacă trei bărbați care se întâlnesc într-un pub. Iulia Rugină (Love Building) revine la Cluj cu un alt proiect al Actoriedefilm.ro, Să mori din dragoste rănită, în care un cuplu despărțit decide să asculte pentru o ultimă dată melodia Angelei Similea (care apare în film), înainte de a se sinucide.

Sa mori din dragoste ranita still

(Să mori din dragoste rănită)

 

Juriul de scurtmetraje va fi format din câștigătorii trofeelor pentru film scurt la festivaluri incluse în programul Operation Kino: Sofia - Pavel G. Vesnakov (premiat și cu trofeul Clermont-Ferrand 2014, cu Pride), Istanbul - Fatih Kızılgök (Nerdesin) și Sarajevo - Cristina Groșan (O vacanță la mare).

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.