Instituţiile de învăţământ superior au în medie, doar 1,3 angajaţi cu ocupaţie în domeniul consilierii psihologice sau orientării în carieră. Şi asta în condiţiile în care rata abandonului universitar a ajuns la aproximativ 40% pentru promoţia 2013.
În anul universitar 2012-2013 doar 1,8% din studenţi au apelat la servicii psihologice oferite de universitate, în contextul în care Organizaţia Mondială de Sănătate arată faptul că aproximativ 20% din populaţia României suferă de tulburări psihice. Pe de altă parte, doar 10,61% au apelat la servicii de consiliere şi orientare în carieră în condiţiile în care găsirea şi pregătirea pentru un loc de muncă a devenit o provocare din ce în ce mai mare în ultimii ani.
Studenţii propun soluţii eficiente de consiliere şi orientare în carieră după ce mecanismul ministerial s-a dovedit un eşec. Printre acestea se numără :
- dezvoltarea unei metologii naţionale privind funcţionalitatea centrelor;
- finanţarea corespunzătoare a acestora din fonduri publice;
- existenţa de personal calificat cu ocupaţie în domeniul consilierii psihologice şi consilierii şi orientării în carieră în toate centrele;
- existenţa unui angajat cu ocupaţie în domeniu în centre pentru cel mult 1000 de studenţi,
- dezvoltarea de servicii de consiliere psihologică în toate centrele de orientare în carieră din universităţile din ţară.
Sursa: edu-news.ro
Sursa foto: nmu.edu