Viitor antreprenor? Iata ce ar trebui sa stii!

Scris de 

Daca unul din 5 tineri este antreprenor, ceilalți 4 au locuri de muncă! Surprizător, România este prima țară din Uniunea Europeană din punct de vedere al intențiilor antreprenoriale, 27% dintre români declarând că vor să pornească la drum pe cont propriu.

 

Lucrurile nu sunt atât de roz când vine vorba despre sustenabilitatea acestor inițiative, întrucât mai bine de jumătate din companiile nou înființate nu reușesc să supraviețuiască perioadei critice de 42 de luni (acestea se închid sau își suspendă activitatea).

business plan

Observând această discrepanță, organizația Akcees a analizat mediul antreprenorial românesc și a identificat principalii factori care au impact asupra dezvoltarii acestuia :

 

1. Caracteristicile antreprenorului : abilitățile de leadership, capacitatea de muncă, gradul de independență dorit, toleranța la risc sau gradul de responsabilitate. Românii nu sunt pregătiți din acest punct de vedere și simt nevoia să dezvolte aceste caracteristici prin programe educaționale. 


2. Accesul la finanțare: 48% dintre români iși doresc să pornească la drum pe cont propriu, însă mai mult de jumătate dintre aceștia afirmă că nu dispun de resursele financiare necesare pentru a face acest lucru.

3. Taxe și alte bariere administrative: nivelul taxelor și al impozitelor este ridicat, iar corupția si ineficiența existentă la nivelul instituțiilor publice au un impact negativ asupra posibilităților de dezvoltare ale propriilor afaceri.

4. Existența rețelelor și a conexiunilor: tinerii acuză lipsa de conexiuni de business și de mentori relevanți pentru ei.

5. Cultura și capitalul social: România stă excelent din acest punct de vedere, având un capital social dezvoltat și o atitudine pozitivă față de antreprenoriat. Antreprenorii de succes, media, evenimentele și prietenii au un impact pozitiv ridicat, în timp ce profesorii, consilierii de carieră și familia influențează negativ probabilitatea unui tânăr de a deveni antreprenor.

6. Educația antreprenorială: 23% dintre români afirmă că au participat la cel puțin un program de educație antreprenorială, dar sunt nemulțumiți de calitatea ei.

7. Politicile publice: lipsa de rezultate se datorează atât unei înțelegeri deficitare a mediului antreprenorial românesc, cât și corupției endemice care afectează măsurile întreprinse la toate nivelurile.

 

Merită să fim optimiști?

DA, deși schimbările pentru dezvoltarea mediului antreprenorial trebuie realizate bilateral. Astfel, la nivel guvernamental, focusul trebuie schimbat pe sustenabilitatea companiilor existente prin îmbunătățirea calității programelor de educație antreprenorială. Tot în slujba statului cade și simplificarea administrativă și fiscală, alături de lupta împotriva corupției.

 

În al doilea rând, este de datoria mediului privat să contribuie prin implementarea de programe de calitate: sesiuni de training, evenimente și competiții adresate antreprenorilor la început de drum, programe de mentorat și suport pentru start-up-uri sau sesiuni de informare despre oportunitățile de finanțare existente.

 

Dacă se vrea, se poate! Atît timp cît sectorul public si cel privat își concentreză eforturile pentru dezvoltarea ecosistemului antreprenorial romanesc, acesta are toate șansele să evolueze.

 

Sursa foto : khoirulpage.com

 

Vrei sa-ti deschizi o afacere dar nu ai bani? http://www.campuscluj.ro/stiri/365-de-unde-luam-bani-daca-vrem-sa-pornim-o-afacere.html

Cristina Dochia

Pasionată de oameni, cuvinte, idei. Visez la o media bazată pe principii și pe aptitudini reale, în care să lucrez. În rest, caut să blochez clișeele prin scris.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.