(P) Inovatii tehnologice care ne asigura confortul zilnic

Scris de 

Exista multe sisteme subterane care ne asigura confortul convetuirii in mediul urban. Stim insa foarte putine lucruri despre ele sau chiar deloc. Te-ai intrebat vreodata cum ajunge o apa sa fie apa potabila? Cum se separa apa reziduala? Cum sunt sortate grasimile care le devarsam in chiuveta de la bucatarie ? Sa le luam pe rand :

Apa potabila

Apa potabila este apa destinata consumului uman. Aceasta poate fi in stare naturala (apa din rauri montane care poate fi bauta) sau tratata (apa de la robinet). Tot apa potabila este si cea folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.

 

Aceasta este stocata in rezervoare subterane sau extraterane. Cele mai recomandate sunt cele din polipropilena deoarece au rezistenta la coroziune pentru majoritatea agentilor chimici, rezistenta mecanica sporita, intretinere usoara datorita suprafetei foarte fine, nu emana mirosuri neplacute si au greutate redusa deci sunt usor de transportat si montat.

 


Sortarea grasimilor

Grasimile casnice sunt acele grasimi rezultate in urma diferitelor activitati gospodaresti si care pun cele mai multe probleme evacuarii apei. Grasimile daca nu sunt evacuate corespunzator pot cauza infundarea instalatiei de canalizare iar costurile curatarii va fi ridicat. Pentru asta se recomanda instalarea de separatoare de grasimi.

 

Principii de functionare

 

- Apele menajere sau reziduale ajung in primul compartiment unde are loc decantarea materiilor solide si a namolului, aceasta fiind prima etapa in preepurarea apelor uzate.

- Apele reziduale cu continut de grasimi intra in zona principala de linistire unde are loc separarea materiilor usoare(grasimi si uleiuri) si a materiilor sedimentabile pe baza legilor fizicii de separare gravimetrica lichid-lichid sau lichid-solid. Dupa ce apele uzate sau limpezit are loc evacuarea lor in al treilea compartiment pe principiul vaselor comunicante, apoi in evacuare.

- Golirea se face simplu ridicand capacul, se face verificarea nivelului grasimilor cu o tija gradata si se goleste folosind o pompa sau manual sau se vidanjeaza in cazul separatoarelor subterane. Apoi se spala separatorul cu detergenti pentru a elimina total grasimile si se umple cu apa curata.

 


Hidracarburi

Hidrocarburile sunt compusi chimici ale caror molecule sunt formate doar din atomi de carbon si hidrogen. În general, hidrocarburile sunt combustibili. Separatoarele de hidrocarburi se folosesc la separarea apelor reziduale (apele de canalizare industriale) rezultate in urma proceselor industriale, spălării vehiculelor, curăţării elementelor unse de ulei, sau de alta provenienţa (curţile statiilor de alimentare cu carburanţi); Epurarea apele meteorice contaminate de uleiul provenit din zonele impermeabile (parcari pentru maşini, drumuri, curţi ale uzinelor,spalatorii auto,dezmembrari masini etc.).

 

Principiul de funcţionare pentru a acestor separatore de hidrocarburi se bazeaza pe principiul diferenţei de densitate a apei si a uleiurilor minerale (adica pe principul coalescentei) si separarea gravitaţionala a materiilor grele.

 

Sursa foto : frederickgreenchallenge.org

Adm

The Big Boss

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.