6 sfaturi pentru o prezentare de succes

Scris de 

Prezentările sunt mereu adevărate provocări pentru studenți. Teama de a vorbi în public, emoțiile, toate contribuie la o reacție de genul ”Nu vreau să țin prezentarea asta. Mai bine mă duc în restanță!”. Totuși, există câțiva pași pe care, dacă îi urmezi, prezentarea ta va fi un succes și vei primi o notă bună.

Știi deja că nu ai voie să întârzii la prezentare, trebuie să fii la facultate cu cel puțin 15 minute mai repede. De ce? Ca să ai timp să bei o cafea, să te relaxezi, să mergi la baie - și nu să alergi toată dimineața după trolee și taxi-uri și să intri gâfâind în sala de curs. Să nu mai vorbim despre faptul că vei părea extrem de neserios. De asemenea, ești conștient de faptul că trebuie să fii îmbrăcat decent, elegant, indiferent dacă prezinți o temă la seminar sau îți susții licența.

 

Acestea fiind spuse, haideți să vedem care ar fi micile trucuri care te vor ajuta să ții o prezentare reușită:

 

1. Fă o introducere bună!

Acum o să mă întrebi: cum adică bună? Păi asigură-te că publicul știe despre ce vei vorbi în următoarele minute. Trebuie să prezinți pe scurt subiectul lucrării, care este tema centrală. Dar pentru a le captiva atenția, încearcă să fii cât mai creativ. Începe cu o propoziție controversată pe care să o susții pe parcursul prezentării sau cu o imagine prietenoasă, care să stârnească curiozitatea. 

 

2. Nu citi niciodată de pe foi/ slide-uri!

Serios îți spun, profesorii descurajează acest tip de prezentare, colegii nu vor fi deloc impresionați (că doar oricine poate citi de pe o foaie), iar tu nu vei reuși să îți arăți cunoștințele legate de subiect (va părea că ai copiat de undeva sau că ți-a făcut altcineva lucrarea).

 

Fă tot posibilul să vorbești liber, bazându-te pe schițele, graficele, cuvintele cheie pe care le-ai introdus în slide-uri. Spune ”cu cuvintele tale” ce ai scris în lucrare și nu te axa foarte mult pe partea teoretică, pe care ar fi destul de greu să o memorezi. Oferă-ți opiniile personale legate de subiect, posibile direcții de studiu în viitor, observații pertinente asupra fenomenului studiat. Fii inventiv și gândește-te că foile alea doar te încurcă, nu te ajută deloc.

 

3. Fii energic!

Arată că știi despre ce vorbești, fii sigur pe tine și adu puțină energie în sală. Dacă vrei să impresionezi și chiar vrei ca cineva să audă ce ai de zis, îți recomand să ai un ton vesel, glumeț, care să descrețească frunți și să trezească interesul publicului. 

 

4. Privește-ți publicul în ochi!

Da, știu, e groznic uneori. Mulți oameni sunt atât de speriați de ideea de a greși, de a fi luați peste picior, încât preferă să evite contactul vizual. Fie se uită doar la ecran, fie la un profesor mai indulgent, fie undeva într-un punct fix. Totuși, frica se poate vindeca doar prin înfruntarea ei. Privește-ți colegii cu îndrăzneală, ține-ți capul sus, ascunde-ți emoțiile și ia-te în serios. Că doar nu vorbești pentru tine, ci pentru ei!

 

5. Fii creativ în realizarea suportului prezentării!

Adică fă o prezentare Power Point/ Prezi cât mai neobișnuită. Introdu imagini, video, audio, grafice, diagrame, dar foarte puțin text. Vă spun sincer, cele mai plictisitoare prezentări sunt cele cu un template prestabilit, pe gri/ albastru și acoperite de text. Și, din păcate, am văzut foarte (!) multe, chiar de la studenți cu potențial. Joacă-te cu tranzițiile, culorile, background-ul. Contează mult!

 

6. Repetă acasă!

Înaintea prezentării propriu-zise, repetă acasă de câteva ori. Recitește lucrarea, calculează cât ar dura să îți expui toate ideile (în fond, vei avea doar câteva minute la dispoziție), memorează unele pasaje care ți se par esențiale, repetă în fața oglinzii sau a colegilor de cameră. Asta te va ajuta să te simți stăpân pe situație și te va scăpa de emoții.

 

Ține minte că aceste sfaturi sunt pentru facultate, dar se aplică perfect și în viața reală! Sigur te vei reîntâlni cu astfel de momente și ar fi bine să fii pregătit pentru ele. Mult succes!

 

Sursa foto: domaindesignagency.com

Isabela Latiș

Absolventă a facultății de Jurnalism, content writer la CampusCluj.ro, pasionată de fashion, publicitate și mediul online. Ador călătoriile, fotografia și cărțile bune.

Website www.bloggerissa.com

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.