Retete simple si sanatoase pentru studenti

Scris de 

Studenția este o perioadă frumoasă, dar tumultoasă și uneori foarte stresantă. Iar acest lucru se reflectă și în regimul tău alimentar. Mesele fixe de acasă sunt un lux acum, iar atunci când ți se face foame, primul lucru care îți vine în minte este fast-food. O shaorma, un hamburger sau o pizza par soluția ideală. Și da, ele țin de foame, deoarece conțin multe calorii. Și, hai să recunoaștem, sunt foarte gustoase.


Dar, pe termen lung, ele sunt extrem de nesănătoase. Și uneori sunt mai scumpe decât mâncarea gătită acasă. Totuși, doar pentru că ai o bucătărie mică sau pentru că nu ai foarte mult timp/ bani la dispoziție, nu înseamnă că nu poți mânca bine chiar la tine acasă (indiferent că stai în chirie sau la cămin).


Dimineața poți mânca un iaurt cu cereale, câteva tartine cu șuncă și cașcaval, o omletă, pâine prăjită cu miere și banane, bruschetti (prăjești pâinea și o servești cu roșii tăiate mărunt, oregano și sare – opțional poți adăuga usturoi sau cașcaval ras), două ouă fierte și o salată de roșii, etc. Se fac foarte repede și îți asigură energia necesară până la orele amiezii.

 

Ce poți mânca la prânz?

Ei bine, eu cred că cea mai bună soluție este o supă. Făcută chiar de tine, nu la plic. Chiar dacă stai la cămin, câtă vreme ai frigider în cameră, poți să pui bani împreună cu colegele și să faceți o oală de supă (la alegere – de perișoare, rădăuțeană, de fasole, țărănească de legume, a la grec, de pui cu tăiței... sunt foarte multe opțiuni). Aveți nevoie doar de niște carne (pulpe de pui, porc, oase garf, carne tocată, etc.), legume (de obicei, veți folosi ceapă, morcovi, pătrunjel rădăcină, țelină – opțional cartofi, varză, sfeclă), condimente (cimbru, foi de dafin, leuștean, mărar) și, în funcție de rețeta aleasă, veți folosi tăiței, lămâie, smântână, borș. În maximum o oră și jumătate va ieși o ciorbă ca la mama acasă (și mai ieftină decât la cantină).

 

Felul doi poate consta într-o salată de legume, carne la grătar și o garnitură (orez, fasole, cartofi, mazăre, legume mexicane). Poți încerca și o porție de paste (fierb repede și le poți consuma cu ciuperci, șuncă, sos de roșii, usturoi, măsline).

 

Dar dacă ești la facultate la ora prânzului și ajungi acasă abia seara târziu?

Te asigur că un covrig nu îți va fi de ajuns, dar nici nu ai vrea să mergi cu caserola de sarmale la tine. Poți să îți pregătești câteva sandwich-uri de acasă, niște migdale/ nuci/ arahide (au multe grăsimi și oferă sațietate), fructe, biscuiți digestivi, un croissant. E de preferat să eviți chipsurile, snacksurile de orice fel, care nu au nicio calitate nutritivă.

 

Seara poți opta pentru un griș/ orez cu lapte, o salată, carne cu legume (de exemplu, piept de pui cu ciuperci și sos alb, fasole verde cu șuncă și usturoi, etc.), porumb fiert, tartine cu icre și un ceai. Important este ca pe parcursul zilei să asimilezi suficiente vitamine, proteine, dar și carbohidrați. Dacă vei mânca doar paste, pâine și cartofi într-o zi, fără lactate, fructe sau carne, nu vei avea suficientă energie și te vei simți foarte plin, dar obosit.

 

Este important să combini toate grupele alimentare și să mănânci cel puțin de trei ori pe zi. În privința ingredientelor, ai de unde alege. Exersează, transformă gătitul într-o plăcere și nu într-o corvoadă, iar organismul tău îți va mulțumi pentru asta. În plus, satisfacția de a mânca ceva gustos, ieșit din mâinile tale, este de neprețuit.

 

Astea fiind spuse, vă urez poftă bună!

Isabela Latiș

Absolventă a facultății de Jurnalism, content writer la CampusCluj.ro, pasionată de fashion, publicitate și mediul online. Ador călătoriile, fotografia și cărțile bune.

Website www.bloggerissa.com

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook