Pasii necesari pentru gasirea unui job potrivit

Scris de  Sep 05, 2015

 România este considerată a doua țară din Europa din punct de vedere al șomajului în rândul tinerilor. Să fie aceasta o informație reală în condițiile în care tot mai multe companii din România au o mulțime de poziții deschise și oferă nenumărate oportunități tinerilor?

 

Absolvenții facultăților declară că nu își găsesc un loc de muncă adecvat pregătirii și motivațiilor lor, iar companii din diverse industrii declară la rândul lor, că tinerii nu sunt dispuși să lucreze si să-și asume rsponsabilitățile inerente oricărui început de carieră.

Mai mult, unele companii angajatoare aproape că proclamă o stare de criză pe piață forței de muncă.

 
Un lucru interesant este acela că foarte multe companii nu mai pun accent pe experiența specifică unui candidat, ci iau mai mult în considerare abilitățile și potențialul de dezvoltare. Se poate spune că ne aflăm în fața unui paradox care ridică multe întrebări.


Un prim pas în soluționarea acestei situații ar fi consilierea tinerilor în ceea ce privește cariera lor. Există acum pe piață forței de munca servicii de consiliere individuală în cariera și coaching.


Tinerii ar trebui să fie încurajați încă de pe băncile facultății, dacă nu chiar și mai devreme, spre a apela la aceste servicii, pentru a-și cunoaște motivațiile și a-și testa abilitățile.

Îndrăznesc să cred că mulți tineri încep să realizeze că nu există un job ideal, așa cum nici companiile nu mai cred în candidatul ideal.


Iată care ar trebui să fie pașii găsirii unui job potrivit pregătirii și aspirațiilor fiecăruia:

1. Trasarea unor linii generale dezirabile pentru carieră;
2. Inventariera abilitaților și punctelor esențiale ce necesită dezvoltare;
3. Realizarea unui research asupra diferitelor industrii potențiale;
4. Realizarea unuei liste cu cel puțin 10 companii interesante pentru fiecare;
5. Abordarea acestor companii;
6. Trimiterea curriculum-ului vitae către agențiile de recrutare;

În ceea ce privește consilerea în cariera la nivel individual aceasta aduce foarte multe avantaje întrucât uneori tinerii absolvenți nu sunt conștienți de abilitățile și potențialul pe care-l dețin, la început de drum.

Așadar, recomand tinerilor absolvenți să apeleze la consilieri în cariera pentru a-și trasă împreună cu aceștia un plan și o strategie de dezvoltare a carierei. Nu este nimic de pierdut, ci numai de câștigat. 

 

Sursa foto: greenbook.org

 

Ultima modificare Marți, 15 Septembrie 2015 15:33
Larisa Lacatus

Sunt stundetă a Facultății de Asistență Socială. Îmi place să fiu înconjurată de oameni de la care am ce învăța. Iubesc romanele polițiste și ciocolata amăruie.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.