1. Nu ai idee ce carieră ți se potrivește
Studenția este o perioadă de autocunoaștere, pe care o poți folosi tocmai pentru a te lămuri în privința jobului potrivit pentru tine. Dacă nu ai idee ce carieră ți se potrivește cel mai bine, înscrie-te la cursuri opționale care îți sună interesant.
Gândeste-te la lucruri care să fie în ton cu hobbiurile tale, apoi caută programe de voluntariat sau cursuri de formare în domeniu. Odată ce experimentezi mai multe arii de activitate, ai o idee globala asupra aptitudinilor tale. Poți apela și la ajutorul unui consilier în orientare profesională, care să îți ofere variante pertinente.
2. Ai câteva cariere în minte
Să spunem că știi că ți-ar plăcea să lucrezi în jurnalism, relatți publice și resurse umane. Încearcă să te alături unor proiecte în toate cele 3 domenii, astfel încât practica să te ajute în descoperirea profesiei pe care o vei face cu plăcere.
Intră în legatură cu persoane care lucrează în ariile de activitate vizate, adună informații relevante și pune în balanță avantajele și dezavantajele fiecărui job în parte. Până la absolvire, vei avea deja o idee destul de clară asupra carierei care ți se potrivește.
Foarte important este să nu lași familia, profesorii sau prietenii să îți influențeze punctul de vedere. Te poți răzgândi oricând, însă fă-o doar pe baza experienței concrete pe care ai acumulat-o!
3. Ești aproape sigur că ți-ai găsit cariera
Dacă ești convins că ai găsit cariera ideală pentru tine, nu aștepta să obții licența sau diploma de masterat pentru a-ți începe activitatea. Caută cursuri de perfecționare și vezi ce alternative ai în domeniu.
Doar pentru că ai vrut întotdeauna să fii profesor de biologie, nu înseamnă că nu poți încerca și lucrul într-un laborator. Cine știe, poate vei constata că îți poți folosi cunoștințele constructiv în mai multe locuri.
Ține-ti mintea deschisă și vei descoperi, până la urma, cariera visurilor tale!
Sursa: studentie.ro
Sursa foto: andrews.edu