6 sfaturi pentru a-ti gestiona banii dupa absolvire

Scris de  Apr 03, 2015

Una din cele mai mari probleme ale studenților după absolvire este gestionarea banilor. La fiecare pas auzim numai de reduceri, de noi magazine recent deschise, de noi gadget-uri apărute pe piață. În vitrinele magazinelor stau agățate o mulțime de oferte: 30%, 50%, 70%. Dar oare toate aceste lucruri chiar merită să fie cumpărate sau e doar efectul pieței de a te influența să cheltui bani pe obiecte care defapt nu îți sunt necesare?

 

Probabil, mulți dintre voi își doresc sau, cel puțin, visează să ajungă milionari. Poate că partea financiară este pe primul loc pentru orice stundent care termină facultatea. Însă nu foarte mulți se gândesc oare cum își vor gestiona banii astfel încât să îi administreze cât mai bine și mai eficient.  Nu-ți promitem că după ce citești acest articol vei ajunge milionar, însă îți putem garanta că te vei îmbogăți cu o mulțime de cunoștințe în sfera gestionării banilor. Ia aminte la aceste 6 sfaturi, care sperăm că îți vor fi de ajutor pe viitor!

Bugetarea este cheia

Crede-ne, bugetarea este cel mai bun mod de a-ți gestiona banii. La ce se referă aceasta? Bugetarea reprezintă planul desfășurat al cheltuielilor, prin care te asiguri dacă ai bani suficienți pentru ceea ce ai nevoie, fără a pune pe listă datoriile. Nu lăsa niciodată pe altcineva să îți facă planul de cheltuieli. Fii propriul tău creator.

 

Pentru a împărți banii eficient este recomandat să te gândești mereu la echilibru dintre cheltuieli și venitul tău. Notează-ți mereu sursele tale de venit, inclusiv alocații, salarii, cadouri, precum și cheltuielile estimative pentru fiecare lună, începând de la alimente și până la obiecte de igienă personală.

 

Cu o tehnologie atât de evoluată, nu mai există nici un dubiu că nu vei putea să îți faci planul de cheltuieli. Dacă nu ești de modă veche să îți iei notițele pe hârtie, atunci există o mulțime de aplicații prin care poți să îți calculezi cheltuielile în funcție de bugetul tău.

 

Stabilește-ți bine obiectivele și economisește pentru îndeplinirea lor

Nu ai încă un depozit bancar? Nici o problemă. Ia o pușculiță și încearcă să îți propui, treptat, care sunt lucrurile pentru care ai intenția să economisești pentru a le obține. Începe cu pași mici, cum ar fi să te gândești la un lucru pe care ți l-ai dorit de mult, însă nu ai avut niciodată ocazia să îl obții. Pune bani deoparte până când ai suma respectivă și mai apoi obține-l.

 

Cheltuie mai puțin decât câștigi

Pare doar o simplă pronblemă de matematică. E ușor de spus, dar greu de făcut, însă această idee te va ajuta să stai departe de datorii. Pentru a putea cheltui mai puțin decât câștigi, în primul rând trebuie să înveți să faci diferența între lucrurile de care ai nevoie cu adevărat și cele care sunt mai mult un moft pentru tine.  O altă modalitate este aceea de a-ți propune un buget pentru fiecare lună, astfel încât să îți fie îndeajuns pentru cheltuielile zilnice și în acest fel nu vei cheltui decât ceea ce ți-ai propus. Restul de bani îl poți pune deoparte pentru cazuri de urgență.

 

Folosește cardurile bancare, însă nu abuza de ele

Nu folosi cardul de credit dacă nu ești sigur că vei putea plăti factura n întregime până la data scadentă. Plata cheltuielilor cu dobândă este definiția risipei de bani câștigați cu greu. Nu apela la carduri de credit decât dacă știi sigur că nu vei depăși bugetul de care dispui. Când ești pe punctul de a cumpăra un produs, gândește-te dacă îți este cu adevărat folositor. A gândi înainte de a cumpăra ceva este un cliché, însă pentru un tânăr student este cea mai bună metodă de a cheltui cu cumpătare. Cântărește beneficiile cumpărării unui lucru atunci când vei avea câțiva bani în plus.

 

Plătește la timp

Când ești nevoit să îți plătești facturile, îți dai seama cât de aproape ești să te transformi într-un adult responsabil. Însă, odată cu responsabilitatea, vine și plata la timp a facturilor.  Cel mai util mod de a-ți plăti toate facturile la timp este online. În multe cazuri, poți plăți facturile direct, prin introducerea codului cardului și a codului facturii în cauză. E mult mai eficient și mai rapid, mai ales când poți să îți setezi un memento pentru a-ți aminti că ai de  efectuat o anumitp plată.

 

Planifica-ți viitoarele cheltuieli

Ți s-au pus ochii pe un gadget nou? Sau pe un produs pe care nu ți-l permiți, însă ai vrea neapărat să îl ai? Chiar dacă te gândești la un lucru mare sau mic, nu e niciodată prea târziu să începi să economisești din timp pentru ceea ce îți dorești. În plus, pentru obiectivele pe termen lung este util să începi să economisești din timp, mai ales dacă venitul tău variază, iar cheltuielile nu sunt niciodată aceleași. Așa că, nu renunța niciodată în a-ți dori ceva, ci doar începe să economisești!

 

Te încurajăm să îți faci un plan individual al cheltuielilor și să îți utilizezi resursele financiare de care dispui in cel mai bun mod posibil, luând în considerare sfaturile noastre, astfel încât să îți poți atinge obiectivele personale în viață. 

 

Sursa foto: sfatulparintilor.ro

Ultima modificare Vineri, 03 Aprilie 2015 18:04
Larisa Lacatus

Sunt stundetă a Facultății de Asistență Socială. Îmi place să fiu înconjurată de oameni de la care am ce învăța. Iubesc romanele polițiste și ciocolata amăruie.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.