Site-ul bunadimineata.ro a realizat o listă cu sfaturi care să ne ajute să trecem cu bine peste acest „handicap” și să excelăm în cadrul acestei etape din viața noastră prin care inevitabil vom trece cu toții la un moment dat. Iată care sunt câteva dintre acestea:
1. Trebuie să îți structurezi ideile principale
Nu încerca să înveți pe de rost ceea ce ai de spus pentru că dacă vei fi întrerupt nu vei mai ști ce va mai urma și vei trece prin momente stânjenitoare. Oricum, încearcă să faci prezentarea acasă, în fața unor prieteni pentru a vedea cam cât timp durează și pentru a primi feedback din partea celor care te ascultă. Durata discursului sau al prezentării tale trebuie să fie potrivită astfel că va trebui să te limitezi la 10-15 minute de vorbit în public.
2. Verifică locația
Pentru a te asigura că toate merg bine, te poți duce, dacă se poate, în sala sau locul unde ai de ținut speach-ul pentru a te asigura că toate funcționează cum trebuie. În funcție de locație trebuie să verifici microfon, proiector, boxe, acustica etc. Dacă ai nevoie de laptop atunci fă-i o probă înainte pentru a fi sigur că totul este în regulă. În cazul în care ai și o prezentare care va fi proiectată atunci trimite-o și pe e-mailul tău personal, dar ai grijă să o copii și pe un stick USB pe care să îl ai la tine în caz că internetul nu funcționează.
3. Fii optimist!
Această frică sau anxietate socială vine tocmai din faptul că tu vrei ca totul să iasă bine însă te gândești prea mult la ceea ce se poate întâmpla rău. Optimismul trebuie să fie un element important în gândirea ta atunci când susții o prezentare.
4. Vorbește liber!
În niciun caz să nu citești de pe foi sau slide-uri, acelea sunt pentru organizarea ideilor tale, publicul poate să citească și singur ceea ce scrie, tu trebuie să dezvolți ideile de acolo. Vei fi plictisitor și nimeni nu te va urmări dacă vei citi chestiile pe care le-ai pregătit. Vorbirea liberă este mult mai utilă decât reproducerea mecanică a unor idei.
5. Nu-ți cere scuze dacă greșești
În cazul în care ai greșit nu îți cere scuze pentru că, cel mai probabil, audiența nici nu și-a dat seama.
Acestea sunt regulile de bază pentru a combate emoțiile atunci când vorbești în public, pentru a vedea și alte sfaturi nu ezita să dai click aici.
Sursa: bunadimineata.ro
Sursa foto: pinterest.com