Ca și cum toate acestea nu ar fi suficiente, anumite alimente pot avea același impact negativ asupra organisnului. Deci, dacă dorești să reduci nivelurile de stres și să scazi riscul de îmbolnăvire, trebuie să renunți și la următoarele alimente:
1. Zahărul
Aceste este unul dintre primele ingrediente care trebuie eliminate din alimentație. Când ești stresat, corpul eliberează mai mult cortizol, un hormon care ne ajută să gestionăm atât stresul, cât și nivelul zahărului din sânge. Acest lucru se datorează faptului că atunci când mâncăm alimente zaharoase, nivelul zahărului din sânge crește, iar organismul trebuie să elibereze mai mult cortizol pentru a echilibra zahărul din sânge. Problema este ca cortizolul crescut poate provoca, de asemenea, probleme de somn, scăderea răspunsului imun, dureri de cap și pofte de mancare nesănatoasă. În plus, fluctuațiile rapide ale nivelului zahărului din sânge provoacă sentimente similare cu stresul, incluzând anxietatea și teama.
2. Îndulcitorii artificiali
Zaharul este și așa destul de rău singur, dar deseori, produsele alimentare nu sunt îndulcite cu zahăr, ci cu îndulcitori artificiali. Acești îndulcitori artificiali pot duce la probleme de sănătate, cum ar fi durerile de cap, bolile metabolice și bolile cardiovasculare. Dar ele pot duce, de asemenea, la o dependență la alimentele zaharoase prin recalificarea gustativelor, ceea ce vă face să căutați alimente mai dulci (și în mare măsură nesănătoase).
Dacă nu a fost suficient de rău, îndulcitorii artificiali au și efecte secundare care pot duce la stres. Aspartamul, de exemplu, se găsește în mai mult de 6.000 de alimente și băuturi și în 500 de medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală; provoacă migrene, tulburări de dispoziție și episoade maniacale. Și, la fel ca și alte tipuri de zahăr, acești îndulcitori artificiali nu vă fac niciun fel de favoruri.
3. Carbohidrații procesați
Carbohidrații procesați și rafinați ar putea să aibă un gust bun, dar nu fac nimic pentru corpul tău. Pentru început, nu au valoare nutritivă și sunt de fapt calorii fără valoare. De asemenea, acestea conduc la fluctuații ale nivelului zahărului din sânge, care vă poate determina să vă simțiți indispus/ă și iritabil/ă.
Mulți carbohidrați procesați, în special alimentele standard ambalate, au un conținut ridicat de sodiu, el determinând corpul dumneavoastră să rețină mai multe fluide, ceea ce vă forțează apoi inima să muncească mai mult pentru a menține pomparea sângelui. De asemenea, poate crește tensiunea arterială, făcându-vă să vă simțiți umflat și, în general, rău, ceea ce poate crește cu siguranță nivelul de stres.
4. Alcoolul
Ești stundet și înțelegem că alcoolul e prezent la orice party, dar trebuie să îl consumi cu moderație deoarece el poate crește producția de hormoni care te vor face să te simți anxios și mai stresat. De asemenea, poate crește tensiunea arterială și ritmul cardiac și poate declanșa aceleași simptome asemănătoare stresului în organism.
Și dacă crezi că vei dormi mai bine, este puțin probabil. Alcoolul tulbură somnul, și chiar dacă vei adormi mai ușor decât de obicei, nu vei obține somnul profund atât de necesar pentru a te simți revigorat și energic a doua zi.
5. Excesul de cafeină
Dacă nu poți funcționa fără cafeaua de dimineță, nu te speria, nu e grav și nici nu trebuie să renunți la ea :D! Dar dacă, în mod regulat, bei mai multe căni de cafea pe zi, probabil că vei simți mai mult stres decât ar trebui și decât ți-ai dori. Prea multă cofeină poate provoca probleme pentru glandele suprarenale prin suprasolicitarea organismului. Și pentru că stimulează sistemul nervos, cofeina poate provoca o creștere a tensiunii arteriale, care va crește în cele din urmă sentimentul de anxietate. De fapt, dacă suferiți de anxietate, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faceți este să eliminați cofeina.
În cele din urmă, este important să ne amintim că cafeina nu se găsește doar în cafea, ci este prezentă și în băuturi răcoritoare, în anumite tipuri de ceai (negru, verde etc.), băuturi energizante, și chiar și în ciocolată.