Idei de Managementul Timpului de la Oameni Productivi (Partea II)

Scris de 

Dat fiind că ziua are doar 24 de ore, modul în care le folosim și ne facem managementul timpului face diferența între oamenii productivi și cei cărora nu le ajung aceste ore.

Cum facem ca acele 24 de ore să ne fie suficiente pentru a ne deplasa înspre obiectivele noastre? Iată câteva idei de management al timpului care mi-au fost utile și pe care le-am adunat mai jos:

 

1. Scrie o listă cu lucrurile pe care să nu le faci. De exemplu, “când mai intru pe Facebook nu mai joc nici un joc!” sau “când mă mai sună Ioana/Carmen etc îi spun că sunt ocupată, altfel voi asculta iarăși în următoarea oră cum a fost ea mereu neîndreptățită”.

 

2. Începe cu cele mai dificile sarcini. În prima parte a zilei, când ai cel mai înalt nivel de energie.

 

3. Când aștepți la telefon să ți se facă legătura, activează difuzorul telefonului sau folosește un bluetooth. Iar până primești conexiunea te poți ocupa de altceva.

 

4. o copie de rezervă (back-up) la toate fișierele tale, pe un suport exterior. Îți vei mulțumi mai târziu dacă se va strica laptopul. Confirm din propria experiență.

 

5. Menține un jurnal cu realizările tale. Poate fi sub forma unui simplu jurnal sau a unuia de succese.

 

6. Nu ești rezultatele tale. Pozitive sau negative, tu nu ești rezultatele tale. Nici obiectivele tale. Ele sunt o parte din tine. Doar o parte. Indiferent că ești pe val sau sub val, ține că tu ești mult mai mult decât atât.

 

7. Definește o limită maximă pentru durata ședințelor. Îți recomand, de altfel, sa eviți ședințele. Dacă poți elimină-le și înlocuiește-le cu alte modalități de comunicare: email sau fișiere folosite împreună online. Poți folosi gratuit platforme precum JottaCloud sau Dropbox – pentru a avea acces la ele îți deschizi cont, apoi confirmi în emailul primit de la ei prin click pe linkul din acel email, instalezi aplicația lor și le poți utiliza. Sau instrumente de colaborare online cum ar fi Basecamp ori Google Groups.

 

8. Când îți cunoști angajamentele personale ai șanse mai mari să accepți doar altele bune. Pentru asta revizuiește-ți periodic angajamentele personale. Închiderea unor angajamente deschise îți va aduce energie și timp în plus. Eliminând din lista ta de angajamente pe unele, vei câștiga energie și timp suplimentar pentru un mai bun management al timpului.

 

9.Tehnica celor două minute: dacă apare o sarcină pe care o poți rezolva în mai puțin de două minute, fă-o pe loc. Cu excepția cazului în care ți-ar afecta serios altceva ce făceai deja.

 

10. Trezește-te dis de dimineață

 

11. Acordă atenție sporită micului dejun. Ceea ce mănânci de dimineață definește nivelul de energie al primei părți a zilei. Care este și partea cea mai productivă a zilei.

 

12. Fă puțină mișcare de dimineață, chiar și dacă e vorba de numai câteva exerciții de stretching. Ca să-ți pui corpul în mișcare, ca să te trezești.

 

13. Dormi suficient. Chiar dacă pare că o să câștigi timp dormind mai puțin, în realitate este invers. Dormi mai puțin, devii mai obosit. Ai mai mult timp disponibil dar ești mai puțin productiv.

 

14. Dacă ești interesat de managementul timpului tău, înainte de a cumpăra o carte citește recenziile ei și vezi dacă este ceea ce vrei. Nu are rost să cumperi cărți doar pentru a umple casa cu ele, fără a le citi vreodată. Și nici să citești cărți de care nu ai nevoie.

 

15. Înainte de a citi o carte, citește  cuprinsul ei. Dacă este disponibilă o descriere a ei pe internet, parcurge-o rapid ca să-ți faci idee despre cum este structurată cartea.

 

16. Citește doar ceea ce te interesează. O carte despre educație financiară poate avea primele două capitole despre istoria antreprenoriatului, începând cu Imperiul Roman. Poate nu te interesează asta. Sari cele două capitole și treci direct la partea care te interesează.

 

17. Înainte de a începe cartea, stabilește ce vrei să înveți din ea. Și urmărește preponderent acele informații (nu e aplicabil pentru ficțiune).

 

18. Când începi un capitol fă o prescanare a acestuia: răsfoiește-l, vezi ce subtitluri există, ce imagini, ce informații sunt evidențiate. Astfel, când vei începe cititul propriu-zis, vei avea deja în minte o structură a informațiilor pe care urmează să le parcurgi. Când treci la următorul capitol, repetă procedura.

 

19. Dacă îți aparține, scrie pe carte. Subliniază ideile importante, fă notițe pe margini, transformă cartea într-un document “viu”, care se transformă odată cu tine. Celor care au luat cartea “Arta Dezvoltării Personale“, eu le cer să scrie pe ea, să o mâzgălească, să o facă tot mai murdară.

 

20. Evită să începi ziua răspunzând la emailuri. Vei fi prins în capcana Reply-urilor și îți vei petrece primele ore ale zilei astfel.

 

21. Nu te mai abona la newsletter-e pe care nu le vei citi. Orice newsletter este opțional. Și apropo, chiar și la mine pe blog: când îți este afișat pe site light-box-ul nu e musai să-ți inserezi acolo adresa de email. Poți da Cancel. Abonează-te doar dacă vei și citi articolele.

 

22. Email-ul este pentru comunicare și informații importante. Dezabonează-te de la toate site-urile prin email la care ești deja abonat (cu excepția celor care sunt esențiale) și folosește Feedly pentru a te abona la feed-ul lor. Emailul folosește-l doar pentru comunicare și păstrează inbox-ul curat (vezi mai jos).

 

23. Inbox Zero: Practică tehnica Inbox-ului curat. Adică să NU ai sute de mesaje necitite de ani întregi. Procesează fiecare mesaj: îl citești și decizi ce și dacă ai ceva de făcut.

 

24. Memorează undeva articolele interesante pe care tocmai le-ai descoperit, dar pe care nu le poți citi chiar acum. Folosește Pocket (fostul Read It Later) pentru a memora articole interesante pe care vrei să le citești mai târziu.

 

25. Social Media devine cel mai mare consumator de timp online. De obicei ineficient. Dacă ești serios când te gîndești la managementul timpului, impune-ți limite de acces la Social Media.

 

Sursa foto: timemanage.com

Larisa Lacatus

Sunt stundetă a Facultății de Asistență Socială. Îmi place să fiu înconjurată de oameni de la care am ce învăța. Iubesc romanele polițiste și ciocolata amăruie.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook