Dupa cum probabil stii déjà, portocala este bogata in Vitamina C, o vitamina esentiala care nu poate fi sintetizata de corpul uman, care protejeaza impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi si previne imbatranirea precoce datorita flavonoidelor si betacarotenului din compozitia sa. Deasemni vitamina C este foarte eficienta in prevenirea si tratarea racelilor si a gripei si ajuta la intarirea sistemului imunitar si reprezinta 75% din totalul de vitamine pe care-l contine o portocala.
Portocala mai contine si Potasiu, care este un bun energizant. S-a constatat, de asemenea, ca portocala combate migrenele asa ca, in loc sa iei un analgezic, produs farmaceutic de sinteza, mananca mai bine una, doua portocale.
Portocala contine Acidul folic care este vital pentru femeile insarcinate sau care incearca sa ramana insarcinate. Acidul folic ajuta la prevenirea diferitelor defecte de sarcina si la producerea celulelor rosii de sange.
Consumul regulat de suc de portocale creste densitatea oaselor iar sansele ca mai tarziu, sa suferi de osteoporoza se reduc considerabil. In coaja de portocale si in pielita subtire care acopera miezul se gaseste hesperidina, o substanta care reduce hipertensiunea arteriala, colesterul rau, si are proprietati antiinflamatorii.
Coaja de portocale, data prin razatoarea mica, poate fi adaugata la salata de fructe, la un ceai sau, pur si simplu, mancata cu putin zahar, pentru ca este destul de amara. S-a demonstrat ca portocalele reduc riscul atacurilor de inima cu pana la 19%, in functie de cate portocale se mananca zilnic. Un pahar de suc de portocale pe zi previne aparitia ulcerului, dar si formarea pietrelor la rinichi.
Dieta cu portocale
Conform slabescu.ro, aceasta dieta nu este recomandata pe termen lung deoarece surplusul de vitamina C poate provoca complicati. Este totusi indicata pentru persoanele care au o imunitate scazuta.
In prima zi trebuie sa mananci toata ziua doar portocale. La pranz, la micul dejun si seara, poti sa mai mananci cate o felie de paine uscata sau prajita.
A 2-a zi la micul dejun vei manca o portocala cu o cutie de iaurt fara grasime. Intre micul dejun si pranz poti lua o gustare care sa fie formata dintr-o portocala. Pranzul va fi format dintr-o salata italieneasca din 2 portocale, o ceapa rosie, o lingura de ulei de masline, 2 curmale si busuioc. Cina va fi formata dintr-o felie de paine cu seminte, cu putin unt si cateva frunze de salata. De asemenea, se mai pot adauga o portocala si o felie de branza cat mai slaba.
Acum ca ai vazut beneficiile sucului de portocale, nu uita sa adaugi acest fruct minune in cosul tau de cumparaturi.