Ana-Maria Constantin: campioana pentru femei inginer

Scris de 

Când Ana-Maria Constantin a ajuns la Harvard in 2012, ea era un astrofizician pasionat de cercetările ei. Dar după ce a mers la primul curs de informatică, a realizat impactul direct pe care îl poate avea tehnologia asupra lumii. A știut că trebuia să se reprofileze spre informatică, dar programarea i se părea destul de dificilă și o intimida.

 

Aceea a fost introducerea în organizația de femei informaticiene din Harvard, unde și-a întâlnit cele mai apropiate prietene. Una dintre ele, JN Fang, a organizat împreună cu Ana conferința femeilor inginer din 2014, WECode. După o primă ediție de succes, Ana-Maria s-a hotărât să organizeze ea cea de-a doua ediție a conferinței, împreună prietenele ei Amna Hashmi și Emi Nietfeld. Pentru această conferință au avut suport din partea multor companii, cum ar fi Facebook, Microsoft și Google. În primul an al conferinței, WECode a găzduit 350 de programatori din țară, iar în a doua ediție a confeinței, numărul participanților s-a dublat.

 

Crescând într-un oraș mic din România, această programatoare de la Harvard a dezvoltat o pasiunea pentru fizică și matematică, pasiune ce a continuat încă patru generații în familia Anei. De  la ei, colegii au învățat să aprecieze lucrurile simple din viață și să muncească mult pentru a ajunge să schimbe lucrurile în ceva mai bun. Ca o femeie inginer, Ana vrea să ajute la rezolvarea problemelor pe care oamenii din Romînia le au și vrea să aibă o contribuție pozitivă în întreaga lume - cu siguranță și-a setat deja obiectivele și știe care îi este misiunea.

 

Și pe lângă inginerie, Ana-Maria este co-președinte la cel mai mare grup din campus, Hravard Woodbridge International Society, care luptă pentru diversitate și drepturile studenților internaționali. Cu membri din conducerea Woodbridge, colegiatul a înființat un forum al studențiilor internaționali, pentru a inspira liderii globali și pentru a educa participanții în legătură cu problemele internaționale curente. Pentru primul forum al studenților internaționali, societatea Woodbridge are 500 de participanți.

 

 

Nume: Ana-Maria Constantin

Vârstă: 22

Facultate: Universitatea Harvard

Specializare: Computer Science and Astrophysics, French Language Citation

Graduare: 2016

Domiciliu: București, România

 

Ana-Maria crede că cei mai importanți factori care au ajutat-o să ajungă unde este astăzi sunt: a fi deschis la noi schimbări și provocări și a învăța să îmbrățilezi noi oportunități care apar. I s-au oferit multe șanse și a fost norocoasă să cunoască destui oameni de la care să învețe tot ce știe astăzi. Unul dintre cele mai importante aspecte de la Harvard este diversitatea culturală, deoarece vin studenți din toate colțurile lumi și universitatea se axează foarte mult pe principiul a învăța unul de la celălalt. Anul trecut, societatea internațională Woodbridge a urat bun venit la 70 de membri din țări diferite, fiecare având experiențe și percepții diferite.

 

Cel mai mare vis al Anei este de a ajunge să lucreze în domeniul cuantic și să contribuie pozitiv în această arie de lucru care ar schimba în totalitate computerele și internetul pe care îl cunoaștem astăzi. A lucra într-o astfel de echipă este o oportunitate foarte rară, de aceea trebuie neapărat profitat de ea.

 

Ideea de a oferi noi soluții pentru o societate mai bună este ceea ce o motivează pe Ana-Maria. Ea vrea să-și înceapa propria ei afacere, însă mai întâi își dorește să găsească un job interesant și cu impact.  

 

Citatul care o inspira pe Ana-Maria este din coleția de eseuri a lui Kurt Vonnegut -  “fii bun”.

 

Cea mai grea parte din adaptarea la Harvard a fost trecerea de la grade Celsius la Fahrenheit și de la metri la mile. De cele mai multe ori, prietenii ei americani devin confuzi când începe să vorbească în grade Celsius, spunându-le că a fost o vară foarte călduroasă în New Yprk, peste 35 de grade.

 

Există multe probleme pe care studenții internaționali trebuie să le facă față. Printre cele mai dificile ar fi faptul că trebuie să vorbești tot timpul o limbă străină de a ta, că uneori nu poți să le explici părinților ce înveți și ce faci la cursuri, că îți vezi familia de o dată sau două ori pe an și că timpul de aici nu se potrivește cu timpul de acasă. A fi un student internațional este cu adevărat o provocare la început.

 

Unde puteți învăța mai multe despre WECode? Urmărește pe Facebook, Twitter sau pe site-ul oficial pentru a afla noutățile.  

 

Larisa Lacatus

Sunt stundetă a Facultății de Asistență Socială. Îmi place să fiu înconjurată de oameni de la care am ce învăța. Iubesc romanele polițiste și ciocolata amăruie.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.