„În condiţiile în care majoritatea universităţilor şi-au exprimat intenţia de a deschide anul universitar în sistem hibrid, cu prezenţa fizică a studenţilor cel puţin la orele de aplicaţii, resursele financiare necesare pentru respectarea standardelor igienico-sanitare, dar şi cele necesare asigurării accesului la educaţie ating valori foarte mari”, au mai transmis rectorii. Totodată, aceştia au cerut creşterea subvenţiilor pentru cămine şi cantine.
„Se solicită creşterea subvenţiei pentru cămine-cantine, pentru a evita, pe de o parte, majorarea tarifului de cazare pe care un student va trebui să îl achite, pe de altă parte, acumularea de deficite bugetare semnificative, ţinând cont de faptul că o serie întreagă de costuri pentru întreţinerea căminelor va rămâne constantă în perioada următoare”, se mai arată în comunicatul CNR.
Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a anuntat ca pentru anul universitar 2020-2021 va caza doar studenţii din primul şi ultimul an de studii. Anul trecut, în cămine au fost cazaţi circa 90.000 de studenţi, pentru ca, în acest an, cifra să fie cu 30% mai mică, ca urmare a respectării măsurilor de distanţare
Tinerii au cerut ca statul să suplimenteze alocaţia de 150 de lei oferită celor care nu prind loc în cămin, însă cererea nu a fost onorată. „Acum, chestiunea subvenţiei este pe plan secund. Noi vrem să ne asigurăm în primul rând că subvenţia de cazare, clasică, pentru cămine/cantine va creşte. Subvenţia de cazare se calculează prin raportare la numărul de studenţi bugetaţi, cazaţi. Iniţial, subvenţia unitară anuală era cam 1.300 de lei, acum este peste 1.700 de lei.
Cu cât vor fi mai puţini studenţi cazaţi în cămine, cu atât subvenţia va scădea. Însă, cheltuielile nu vor scădea, ba chiar unele vor creşte, deşi şi astea ar trebuie acoperite din fondurile venite de la Guvern. Cum cheltuielile vor creşte, problema noastră este să nu crească şi regia de cămin, pentru că taxa lunară de cazare se stabileşte prin diferenţa dintre costuri şi subvenţie.
Dacă sunt mai puţini studenţi bugetaţi, subvenţia va fi mai mică şi vor creşte taxele”, a explicat Horia Oniţă, preşedintele ANOSR, pentru Adevarul.ro.