7 sfaturi practice pentru o scrisoare de intentie reusita (Partea I)

Scris de  Aug 12, 2015

Nu mai este pentru nimeni o surpriză faptul că un CV trebuie să fie bine pus la punct. Altfel nu iese în evidență în mulțimea de aplicații și nici măcar nu ajunge să fie analizat de recrutor. La fel este și cu scrisoarea de intenție. Acest document, care trebuie să-ți pună în valoare candidatura, este deseori neglijat, cu toate că este elementul care face diferența în procesul de selecție.

Iată de ce, sfaturi venite de la specialiști precum Vicki Salemi, cu mai bine de 15 ani experiență în recrutare și resurse umane, nu pot să fie decât binevenite. Practica spune că o scrisoare de intenție, care să te deosebească de ceilalți pretendenți la job, trebuie să respecte următoarele criterii:

1. Zona de realizări

Tratează scrisoarea de intenție ca și cum ar fi o discuție foarte scurtă cu cel pe care vrei să îl impresionezi. Ce ai vrea să știe în primul rând despre tine?

În timp ce în CV apar detaliile privind experiența profesională, folosește-te de scrisoare pentru a numi și detalia realizările cele mai relevante pentru job-ul dorit.

 

2. Omul potrivit la job-ul potrivit

Demonstrează că ești persoana potrivită, arătând cum poți veni în întâmpinarea nevoilor angajatorului pentru job-ul pus la bătaie. Corelează calitățile și aptitudinile cu cerințele job-ului.

Obiectivul este ca scrisoarea de intenție și CV-ul să te ajute să ajungi la persoana de decizie, pe care, în cadrul interviului, să o convingi că tu ești candidatul care are rezolvările la toate provocările ridicate de job-ul dorit.

 

3. Realizări cheie

Cum scopul unei scrisori de intenție este să exprime interesul pe care îl ai pentru o poziție în cadrul unei companii, și să indice că ești opțiunea potrivită, profită de ocazie pentru a menționa succese aparte, premii, distincții, ori depășirea unui target sau obiectiv.

Nu trebuie să fie o descriere detaliată, sunt suficiente două propoziții bine structurate, care să atragă atenția și să te pună cu un pas în fața contracandidaților.

 

4. Elimină orice potențială amenințare

Dacă ai impresia că există elemente negative, care ar putea atrage atenția recrutorului, explică-le încât să nu afecteze șansele de a ajunge în etapa următoare de selecție.

Spre exemplu, dacă poziția deschisă este în București, iar în adresa din CV-ul candidatului apare Baia Mare, un recrutor ar putea descalifica aplicantul, gândindu-se că în cadrul companiei nu se va accepta plata costurilor de relocare. Într-o asemenea situație, cel ce își dorește jobul poate interveni precizând că se va reloca folosind resurse financiare proprii.

Intervievatorii apreciază candidații care abordează cu sinceritate situațiile problematice. Acest lucru demonstrează profesionalism și maturitate.

 

5. Disponibilitatea – o precizare necesară

Asigură-te că data la care poți să începi munca apare în scrisoarea de intenție. În cazul în care poți începe activitatea după un interval mai lung de timp de la momentul aplicării, s-ar putea ca șansele de a obține job-ul să se micșoreze. Asta pentru că, de cele mai multe ori, angajatorii au nevoie de persoane disponibile imediat.

Cu toate astea, există și posibilitatea ca ei să planifice pentru viitor și candidatura ta să fie luată în considerare pentru o dată ulterioară. Transparența în ceea ce privește disponibilitatea, este modalitatea prin care nu vei irosi nici timpul tău, nici pe cel al recrutorului.

 

6. Claritatea și precizie

În timpul interviului, modul în care spui lucrurile este la fel de important precum ceea ce spui. Această regulă se aplică și în cazul scrisorii de intenție. Aceasta trebuie să fie clară, concisă și bineînțeles fără greșeli gramaticale. Înainte de a aplica, ai grijă ca CV-ul și scrisoarea să fie scrise corect, fără greșeli de ortografie.

De cele mai multe ori, un specialist în recrutare are nevoie doar de câteva secunde pentru a verifica o scrisoare de intenție, și este mereu atent la lungimea acesteia și la eventualele greșeli.

Acordă timp extra verificării scrisorii, o masură simplă și sigură este să trimiți scrisoarea unui persoane apropiate care nu e atât de obișnuită cu conținutul ei. În plus, persoana respectivă venind din exterior poate avea o părere obiectivă și asupra ideilor din scrisoare, nu doar în legătură cu chestiunile de ortografie.

 

7. Datele de contact

Poate părea elementar, dar în practică se întâlnesc numeroase scrisori de intenție care nu conțin aceste informații. Trece datele de contact în scrisoare pentru ca celor interesați să le fie ușor să ia legatura cu tine. Include adresa de e-mail și numărul de telefon, atât în scrisoarea de intenție cât și în CV.

 

Sursa: smartdreamers.com/blog

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook