1. Orele de lucru sunt mai lungi față de cât s-a stabilit la început
Dacă nu ai discutat de la primul interviu detalii referitoare la orele de lucru, ar fi bine sa o faci cât de repede cu putință. Trebuie doar să adresezi o întrebare, verbal sau prin email, prin care să întrebi câte ore de lucru presupune poziția respectivă. Multe internship-uri îți oferă libertatea de a avea un program flexibil, dar pentru a fi cu adevărat eficient e recomandat să începi munca devreme și să stai până târziu, mai ales dacă lucrezi la un proiect complex.
De ce este mai eficient un astfel de program? Pentru că a fi intern înseamnă a câștiga experiență și a învăța cât mai mult, iar timpul pe care îl aloci internship-ului este întotdeauna un timp productiv și util.
2. Orele de lucru sunt mai scurte față de cât s-a stabilit inițial
În cazul unui internship care necesită relocare, o să auzi de multe ori din partea șefului că nu este necesar să te prezinți la birou în ziua respectivă. Chiar dacă folosești timpul extra făcând alte activități, de multe ori lipsa de la lucru și amânarea devin lucruri frunstrante și ești dezamăgit de faptul că nu câștigi experiența pe care ți-o doreai tu.
Învață cât mai multe despre companie și departamente și caută arii de expertiză care te vor ajuta să câștigi multă experiență. Apoi invită-ți șeful la o discuție și prezintă-i interesele și așteptările tale. Dacă arăți interes și dorință de implicare, vei fi văzut bine în companie și, în acest fel, vei reuși să îți atingi obiectivele.
E o situație de câștig-câștig: tu primește ore de lucru în plus, oportunitatea de a câștiga experiență și de a învăța lucruri noi, iar șeful tău primește un intern exemplar.
3. Ți s-au promis anumite beneficii, dar nu s-au ținut de cuvânt
Dacă șeful îți cere să faci muncă extra pe cheltuiala ta, nu e nimic de speriat. La sfârșitul fiecărei luni întreabă dacă este nevoie să faci raport cu toate cheltuielile din decursul lunii respective pentru a-ți putea fi returnați banii. Cu siguranță acesta va fi un semnal pentru șeful tău, care ar trebui să realizeze că trebuie să îți deconteze investițiile din buzunarul propriu în interesul firmei.
4. Ți se oferă mai mult task-uri superficiale și mai puține task-uri utile
În multe companii, internilor li se dă munca pe care angajații nu au chef să o facă. De cele mai multe ori este vorba de muncă administrativă, ori de acte.
Este foarte important să privești la un internship din perspectivă. Poate nu o să ajungi să scrii articole pentru cea mai de top revistă, dar s-ar putea să ai ocazia să contribui la verificarea și corectarea ei. Un task de felul acesta nu este unul superficial sau ușor, ci este o sarcină importantă pentru producția revistei. Însă dacă ajungi să efectuezi aceleași acțiuni pe perioada întregului internship, aceasta devine copleșitor.
Recomandat este să stabilești de la primul interviu care sunt sarcinile pe care le vei avea de efectuat în companie și ce vei învăța pe durata internship-ului.
5. Nu te înțelegi prea bine cu șeful tău de la început
Există posibilitatea ca, oricât de bun ai fi ca intern, să nu fi pe aceeași lungime de unda cu șeful tău. Dacă vrei să interacționezi mai mult cu el, o poți face față în față sau prin email, o discuție la o cafea sau la masa de prânz. Însă, cel mai important este să păstrezi o relație pozitivă cu acesta și să faci din acel internship o experiență veritabilă, iar cu timpul relația se va remedia.
6. Nu te înțelegi din prima cu ceilalți interni
Nu te stresa dacă nu te înțelegi cu ceilalți interni. Aceasta necesită un pic de timp. Vei avea ocazia să interacționezi cu ei în diferite proiecte, activități sau chiar în pauza de masă. Propune o ieșire. Ia inițiativa în a face activități înafara orelor de lucru. E o oportunitate bună de a lega relații care vor fi folositoare pentru viitor.
7. Ești copleșit de prea multă muncă și nu ai antrenamentul necesar pentru aceasta
Dacă munca ți se pare prea grea și simți că nu poți să îndeplinești sarcinile care ți-au fost alocate, trebuie neapărat să îți anunți supervizorul. Pentru a învăța tot ceea ce e nevoie de știut și pentru a recupera informațiile trebuie să începi cu pași mărunți, asta dacă vrei să eviți eșecul.
Nu-ți fie frică să pui întrebări când nu înțelegi unele lucruri. Cere sfaturi. De multe ori, internilor le este frică să vorbească pentru că ei consideră că acesta este un semn de slăbiciune și nu sunt capabili să meargă în același ritm cu angajații. E necesar să îi mai aduci aminte supervizorului tău că ceea ce faci este nou pentru tine, dar că ești motivat să înveți.
Cu un pic de efort, vei putea să treci peste toate obstacolele care îți apar în cale. Mult succes!
Sursa foto: pinterest.com