Oare am luat cea mai buna decizie?

Scris de 

Întreaga nostră existență se bazează pe deciziile pe care le-am luat la un moment dat. Și bineînțeles că nu toate au fost dintre cele mai reușite, cel puțin o dată te-ai întrebat: „ce a fost oare în capul meu atunci???”. Cert este că fiecare alegere făcută te-a dus la o nouă experiență care mai vine la pachet cu o nouă lecție. Dar, deși forțați de împrejurimi ne confruntăm cu decizii la tot pasul asta nu înseamnă că nu suntem scared as hell de ele și mai tot timpul despicăm firul în patru gândindu-ne ce s-ar fi putut întâmpla dacă am fi acționat diferit sau dacă ne-am fi oferit mai mult timp de gândire.

Dar iată că ești pe punctul de a termina facultatea, se presupune că ești „om mare” acum și că ai atins un asemenea grad de maturitate încât nu vei avea nicio problemă în a decide ce vei face de acum încolo și noi suntem alături de tine în toate etapele vieții tale îți oferim câteva sfaturi care te pot ajuta să-ți îmbunătățești într-o oarecare măsură deciziile.

 

1. Vorbește cu ceilalți

Oferă-ți timp să vorbești cu consilieri de carieră, mentori, profesori pentru a aduna informații. Nu scăpa din vedere nici discuțiile cu familia, ei sunt cei care te cunosc cel mai bine. Nu lua deciziile bazându-te pe ce fac prietenii tăi, ci pe ceea ce simți tu. De asemenea, rezistă tentației de a pune obișnuita întrebare: „tu ce ai face în locul meu?”. Nimeni nu o să fie able să îți răspundă sincer, căci hey, chiar nimeni nu știe cum este să fii tu. Tu aduni informații pentru  a te cunoaște mai bine, căci până la urmă TU ești cel care va lua decizia finală.

 

2. Fă cercetări

Deși sună cumva a muncă în plus vei vedea că merită. Interesează-te de diferitele programe de masterat sau doctorat de la diferite universități atât din țară, cât și din străinătate, nu ezita chiar să vizitezi acele facultăți pentru a cere mai multe informații de la persoane acreditate (la cele din țară, la celelate poți apela la mediul virtual). Sau dacă te gândești să te apuci de lucru, cercetează ce intership-uri pun la bătaie marile firme, de cele mai multe ori un intership este primul pas spre a real job.

 

3. Introspecție

Nu-ți ignora cel mai de încredere sfătuitor: TU însuți. Știi foarte bine că poți de fapt să faci orice îți propui atâta vreme cât nu te ignori. Întreabă-te: „Ce îmi place cu  adevărat să fac? De ce sunt cu adevărat interesat? Mă plicitisesc ușor? Lucrez mai bine singur sau în echipă?”. Așa că încearcă să răspunzi cât mai onest la propriul chestionar!

 

4. Ține câteva uși deschise

Dacă te hotărăști să alegi cam tot ce poate fi ales după absolvire, adică să-ți continui și studiile, să și lucrezi și să mai și faci ceva muncă de voluntariat atunci s-ar putea să-ți fie puțintel greu. Soluția ar fi să alegi cumva domenii conexe, în așa fel încât cunoștințele pe care le dobândești într-o parte să-ți ajute și în cealaltă și astfel economisești timp.

 

5. Ia-ți un an de pauză

Pentru mulți un an pauză este cea mai bună decizie, în felul acesta îți iei timp să te cunoști mai bine, să vezi ce îți dorești cu adevărat. Așa că profită din plin de acel an: călătorește, fă voluntariat, toate aceste acțiuni sunt menite să îți lărgească orizonturile și să te ajute în deciziile pe care urmează să le iei.

Sursa foto: www. whenlifegivesyoulemons.com

Stanca Aruncutean

Studentă a facultății de Litere. Cărțile, muzica, filmele și oamenii faini sunt must-have-uri pentru o viață sănătoasă și fericită. Încercați!!

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.