Romania: in pericol de a pierde 1 miliard de euro din fondurile POSDRU pentru educatie

Scris de 

Problemele nu întârzie să apară atunci când discutăm despre sistemul românesc de învățământ. România riscă să piardă un miliard de euro din programele POSDRU pentru educaţie, prin dezangajare automată, din cauza implementării ineficiente, a declarat, marţi, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la conferinţa “Formarea profesională în industria mobilei: probleme şi soluţii“.

De la începutul anului 2010, nu s-a întâmplat nimic pe POSDRU, iar acum ne aflăm în pericol să pierdem un miliard de euro prin dezangajare automată. Primul ministru face eforturi ca România să obţină o amânare şi o prelungire a termenelor. S-ar putea ca modul defectuos în care a fost administrat POSDRU, în ultimii şase ani, să fi creat o situaţie care ar putea să ne coste până în 2020“, a declarat Pricopie.

 

În primul trimestru din 2013, valoarea plăţilor efectuate în proiectele POSDRU pe educaţie au crescut cu peste 40% comparativ cu cifrele înregistrate în perioada 2009-2012, susţin oficialii Ministerului Educaţiei.

 

Însă, rata de absorbţie a fondurilor alocate României prin acest program abia a ajuns la aproape 13%, la finele lunii martie, în condiţiile în care în 2014 începe noua perioadă de programare.

 

„Guvernul Ponta a preluat programul POSDRU cu întârzieri de peste 18 luni. La Ministerul Educaţiei Naţionale au fost mii de cereri de rambursare nesoluţionate. După eforturile comune depuse de Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Muncii Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Ministerul Fondurilor Europene, putem să anunţăm astăzi, că 85% din documentele întârziate au fost procesate, iar beneficiarii îşi primesc fondurile contractate pe proiectele derulate”, a declarat Pricopie.

 

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto: realitatea.mobi

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook