Cat te costa viata de student in Cluj

Scris de 

În fiecare lună primești bani și pachete de la ai tăi. Trebuie să îți plătești chiria, să mănânci, să ieși în oraș, să mai și socializezi, să cumperi cărți, să plătești taxe, abonamente la telefon și la RATUC și așa mai departe. Lista poate continua până la infinit, dacă ne gândim de câte lucruri are nevoie un student în ziua de astăzi.

Eu am încercat să fac un calcul estimativ, aproximativ cam cât îl costă pe un student clujean să trăiască decent într-o lună. Desigur, cu numeroase variante, pentru că unii stau la cămin, iar alții în chirie, unii mănâncă doar salate și alții sunt abonați la shaorma, unii fumează, alții au o pasiune pentru ciocolată, unii au abonament gratuit pe troleu, alții doar reducere. Deci depinde foarte mult, dar hai să luăm totuși cazul general.

 

Un student care stă la cămin plătește între 100 și 170 de lei, cel mai ieftin loc fiind în Hașdeu, iar cel mai scump în Economica și în Sport. Această sumă acoperă cazarea în acea lună, dar și cheltuielile, deci studentul iese în avantaj față de cei care locuiesc în chirie. O garsonieră în Cluj costă în jur de 140-160 de euro, iar prețul unui apartament cu două camere sare de 200 de euro. Depinde de zonă, de cartier, dar și de student, dacă se mută cu alți colegi de cameră sau vrea să locuiască singur. Oricum ar fi, un student ar cheltui minimum 300-400 de ron doar pe chirie, plus facturile la curent, internet și întreținere, care adaugă încă 100-150 de ron la cheltuieli (împărțite la doi oameni, căci pentru singură persoană costă dublu).

 

Mâncarea nu este scumpă, dacă studentul își cumpără alimentele din supermarketuri și hipermarketuri și își gătește acasă. Cei care stau în chirie își pot cumpăra mai multe produse deodată, pentru că au unde să le depoziteze și au bucătărie proprie. Cei de la cămin, însă, vor trebui să compenseze cazarea ieftină cu mâncatul la cantină, care costă ceva mai mult (un meniu complet, cu două feluri, costă în jur de 10 lei), și cu hamburgeri, sandwich-uri sau shaorme, care ajung la 7-12 lei bucata. Dacă luăm în calcul și pachetele de acasă, să zicem că te-ai descurca cu 300 de lei pe lună.

 

Mergem mai departe. Un student trebuie să și socializeze. Deci are nevoie de bani de ieșit la bere, în club, la festivaluri, la Balurile Bobocilor, de cafea, și așa mai departe. Chiar dacă acel minunat card studențesc oferă reduceri și oferte 1+1, tot ajungi undeva la o sumă cam mare (să presupunem că minimum 200 de lei vei cheltui pe lună - deși știm că foarte des suma e mult mai mare). Dacă mai și fumezi (un pachet la 3 zile, să zicem), adaugă încă 140 de lei.

 

Știm că îți trebuie și cărți, caiete, coli de scos la imprimantă, xerox-uri, cursuri, care te pot costa fie 5 lei (în lunile liniștite), fie zeci de lei (în perioada agitată a sesiunii). În plus, dacă ai smartphone, probabil că ai de plătit și un abonament mai scump pentru el, iar dacă ești totuși pe cartelă Pre Pay, tot trebuie să o încarci în fiecare lună. Deci mai ai nevoie de încă 40-50 de lei. Și încă nu am zis nimic despre haine, cosmetice, parfum, produse de îngrijire corporală, care (dacă suntem rezonabili și nu luăm în calcul produsele scumpe) te pot costa chiar și 400 de ron pe lună (desigur, nu în fiecare lună îți cumperi haine și bijuterii, deci este foarte estimativ).

 

Dacă stai în chirie, trebuie să adaugi și produsele de curățare pentru chiuvetă, vase, geluri de curățare pentru baie, lavete, bureți, hârtie igienică, detergent, balsam și alte mici minuni de care ai nevoie (în cazul avantajos în care le cumperi la comun cu colegul de cameră, dai vreo 50 de lei pe toate). 

 

Desigur, apar și cheltuielile pentru transport (pentru cei la taxă, căci bugetarii beneficiază de două linii gratuite), adică 30 de lei pe o linie și 42 de lei pe două linii, cu tot cu reducerea de 50%, dar și ocazionalul taxi de la 4 dimineața din club spre casă, care rotunjește suma la minimum 50 de lei.

 

Ei bine, dacă ar fi să facem un total, ne-am cam lua cu mâinile de cap. Dacă studentul nu are un job part-time sau bursă, toate aceste cheltuieli ar trebui să fie acoperite de părinți. Deci să nu le arătați părinților acest calcul! Așadar, suma totală s-ar încadra în intervalul 1200 - 1300 de ron. Asta cu maximă indulgență, căci de multe ori sumele depășesc 1500 de ron. E mult, e puțin, voi ce credeți? Voi cât cheltuiți pe lună?

 

Sursa foto: loanpayoff.net

 

 

Isabela Latiș

Absolventă a facultății de Jurnalism, content writer la CampusCluj.ro, pasionată de fashion, publicitate și mediul online. Ador călătoriile, fotografia și cărțile bune.

Website www.bloggerissa.com

3 comentarii

  • Andrei
    Link la comentariu Andrei Vineri, 01 Mai 2015 23:22

    Ai generalizat prea mult . Caminul bate chiria , asadar , cei care traiesc in camin , se pot descurca si cu minimul pe economie , circa 800 lei pe luna , exact un salariu la un job unde nu-ti place . Chiria e altceva , numai chiria pe luna costa intre 150-300 euro , utilitati , mancare s.a . Diferenta intre camin si chirie e suma care o platesti lunar . 1300 lei ? 1500 ? Banii astia sunt bogatie pentru un student pe luna. Cand faci un calcul , nu pui tot in calcul , pui necesitatile , tot ce e important , daca-ti mai ramane bani iti cumperi si celalalte care nu au foarte importanta . Mai putine petreceri , mai multi bani :)) Eu nu studiez in Cluj , sunt student la Iasi.

  • Isabela
    Link la comentariu Isabela Miercuri, 06 Noiembrie 2013 12:00

    Bine, Silviu, explică-mi și mie te rog de ce ți se pare că m-am exprimat ca un copil de 10 ani, că efectiv nu îmi dau seama ce te-a deranjat atât de tare. Aștept sugestii, nu răutăți gratuite.

  • Silviu
    Link la comentariu Silviu Marți, 05 Noiembrie 2013 19:34

    Încearcă să te exprimi ca un/o student/ă, nu ca un copil de 10 ani.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook