Ce sunt probioticele?
La nivelul intestinelor si colonului exista 400 de specii de bacterii, virusuri si drojdii. In general exista 40-50 de specii care predomina, in functie de alimentatia fiecarei persoane. Dupa cum probabil banuiti exista si microorganisme daunatoare care pot provoca diverse afectiuni, insa exista si multe microorganisme benefice care sunt numite probiotice (cesamancam.ro).
Cheia unei sanatati de fier este echilibrul dintre microorganismele patogene si cele benefice. De exemplu, atunci cand consumam antibiotice microorganismele benefice sunt in general cele care sufera cel mai mult si astfel cele patogene se pot dezvolta in liniste.
Cateva efecte / roluri ale probioticelor :
- digera fibrele pentru a elibera minerale precum calciu zinc si fier;
- produc acizi si antibiotice naturale care previn dezvoltarea microorganismelor patogene;
- scad nivelul de colesterol;
- produc substante care cresc activitatea sistemului imunitar;
- produc vitamina K si cateva vitamine din complexul vitaminic B.
Probioticele si raceala
Subiectul acestui articol se bazeaza pe un studiu efectuat in 2012 de un grup de cercetatori din New Jersey. Acestia au selectat studenti (198) cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani care locuiau in campusul Universitatii din Massachusetts.
Studentii au fost impartiti in doua grupuri: persoanele din primul grup primeau placebo, iar cele din al doilea grup primeau un amestec de probiotice (tulpinile BB12 si LGG). Studiul a avut o perioada de desfasurare de 12 saptamani.
Desi au mai existat studii care au analizat efectele probioticelor asupra duratei racelilor si a severitatii simptomelor, acesta este primul studiu care este efectuat pentru a evalua efectele unor tulpini specifice de probiotice asupra racelii.
Ca sa nu lungim inutil articolul, rezultatele studiului au fost :
- un numar aproximativ egal de studenti din ambele grupuri au racit (probioticele nu au prevenit raceala);
- studentii care au consumat probiotice au avut raceli mai scurte cu doua zile, simptomele au fost cu 34% mai putin grave si au lipsit mai putine zile la facultate din cauza racelii.
Astfel, suplimentarea cu probioticele LGG si BB12 va poate ajuta sa treceti mai usor peste o raceala. Acelasi lucru se intampla si in cazul consumului de alimente ce contin aceste doua tulpini (in special iaurt).
Pentru a beneficia de efectele celor doua tulpini de probiotice trebuie sa cititi cu atentie eticheta produsului pe care il consumati pentru ca momentan nu exista studii care sa arate ca alte tulpini au efecte similare.
Un alt aspect important este alimentatia. Daca nu aveti o alimentatie echilibrata si cu un continut mare de prebiotice (fibre ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor bune) suplimentarea sau consumul de alimente ce contin probiotice are efecte benefice foarte mici. Avand in vedere ca articolul este dedicat probioticelor, pentru a citi mai multe despre fibrele care stimuleaza dezvoltarea acestora (prebiotice) puteti intra aici.
Alimentele ce contin probiotice nu sunt daunatoare, insa suplimentele ce le contin pot avea multe efecte secundare si din aceasta cauza este indicat ca inainte de utilizarea unor suplimente nutritive cu probiotice sa consultati un medic specialist.
Sursa foto : everydayfeminism.com