Întâi de toate, atunci când vorbim de CV, ține minte un lucru extrem de simplu: scopul acestuia e să îți aducă interviul, nu angajarea! Pentru angajare ai la dispoziție (sperăm) interviul. Așadar, concentrează-te să îl obții. Știm, nu e nici asta ușor. Există o grămadă de nedreptate într-un proces de căutare de job. Calitatea persoanei care îți citește CV-ul nu ține de tine, dar tu poți controla fiecare informație din el.
Greșelile gramaticale și de exprimare
Da, pare la mintea cocoșului că trebuie evitate dar, cu toate acestea, conform mai multor studii, aproape 60% dintre candidați au astfel de greșeli în CV.
De fapt, oamenii cei mai conștiincioși, care se concentrează cel mai mult să aibă CV-ul perfect, sunt și cei mai vulnerabili la astfel de greșeli. Asta deoarece schimbând mereu informațiile, ștergând cuvinte, fraze etc. și înlocuindu-le cu altele, la un moment dat ceva nu se mai leagă. Și sunt atât de obișnuiți cu ceea ce au scris încât nu mai văd greșeala. Din păcate pentru ei, o văd recrutorii. Iar aceste erori sunt traduse în limbajul angajatorilor drept lipsă de detalii-orientare sau nepăsare din partea ta. Le vei transmite că nu pui preț pe calitate.
Lungimea
O tehnică bună de redactare din punct de vedere al lungimii ar fi să ai maximum o pagină pentru fiecare 10 ani de experiență în muncă. E dificil, dar un CV de 3, 4 sau 5 pagini pur și simplu nu va fi citit cu atenție. În timp ce unul clar, curat, cu informații bine structurate demonstrează capacitatea ta de a sintetiza, de a prioritiza. Așa cum spuneam și la început, scopul acestuia este de a obține interviul, nu de a relata povestea vieții.
Formatul
Simplu și curat, apropo de claritate. Dacă nu aplici la un job de designer sau vreunul artistic, concentrează-te pe simplitate. Fă-l lizibil. Alb pe negru. Un font de cel puțin 10-11, distanță consistentă între linii și coloane. Numele tău pe fiecare pagină. Gândește-te că persoana care îl citește nu are timp să descifreze informațiile dintr-un CV care ți se pare că arată bine doar pentru a ieși din tipar. Nu! Ea vrea doar să ajungă cât mai repede la informații. Așa cum tot repetăm, un recrutor scanează, în medie, un CV în 5-6 secunde. Nu-i îngreuna munca, că nu e în avantajul tău!
Informațiile confidențiale
Cel puțin 5-10% dintre CV-uri dezvăluie informații confidențiale. Asta deoarece există un conflict inerent între nevoile companiei tale (să păstreze secretele de afaceri confidențiale) și nevoile tale (să arăți cât ești de minunat, pentru a obține un job mai bun). Dacă, spre exemplu, compania la care lucrezi oferă consultanță firmei Microsoft și are o politică strictă de confidențialitate, astfel că acest lucru nu trebuie împărtășit, atunci e simplu: nu-l împărtăși! Niciun angajator nu are încredere în oameni care dezvăluie informații, fie ele și de la compania rivală. Asta deoarece roata se poate întoarce împotriva lor în momentul în care acel om își va depune candidatura la o altă firmă.
Minciunile
Oamenii mint mult în CV-uri. Mint despre cât de mari au fost echipele pe care le-au coordonat, mint că au coordonat echipe. Mint în legătură cu rezultatele de vânzare, mint atunci când vine vorba de studii. Niciodată, dar niciodată, nu e bine să minți în CV. N-ai de unde să știi când aceste minciuni te vor afecta. Uită-te la cazul fostului CEO al companiei Yahoo, care a fost dat afară pentru că a mințit în CV. Thompson susținea că are diplomă de licență în contabilitate și informatică, când de fapt are linceța doar în contabilitate. A contat că era CEO? La Yahoo? Nu. Următorul!
Conform directorului HR al Google, există 3 mari probleme cu minciunile din CV: (1) Poți cu ușurință să fii prins. Internetul, referințele, oameni care au lucrat cu tine la o anumită companie în trecut…toate acestea pot dezvălui frauda ta. (2) Precum un trecut al unui infractor, minciunile din CV te pot urmări toată viața. Minți acum în CV iar în 10 ani treci printr-o importantă promovare dar ți-e descoperită minciuna. Concediat! Eh, încearcă să explici asta la următorul interviu…(3) Mamele noastre ne-au învățat altceva. Serios.
Citeste si:
---> Cum redactam corect sectiunea ”experienta” dintr-un CV?
---> Intrebarile ciudate puse la interviuri de managerii de top
Sursa: smartdreamers.ro/blog