Cele mai importante premii de la Comedy Cluj 2016 au fost luate de comedia "Noaptea in care mama l-a ucis pe tata"

Scris de  Oct 31, 2016

Trofeele celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj vor călători în Spania, Israel, Germania, Arabia Saudită și Franța! Gala de închidere a festivalului a avut loc sâmbătă seara, la Cinema Florin Piersic și a demonstrat că umorul reușește să călătorescă între culturi și să ne deschidă mințile și sufletele.

 

Marele câștigător Comedy Cluj 2016 este filmul spaniol ”Noaptea în care mama l-a ucis pe tata / La noche que mi madre mató a mi padre” al regizoarei Ines Paris. Cuceriți în unanimitate de filmul regizoarei spaniole, cei cinci membri ai juriului Comedy Cluj, i-au acordat două trofee: pentru Cel mai bun film și pentru Cea mai bună interpretare - actrița Maria Pujalte. ”În spatele oricărui hohot de râs cu poftă e un actor de comedie talentat” - și-au motivat cei cinci membrii ai juriului decizia de a o premia pe Maria Pujalte, actriță recunoscută în Spania pentru rolurile de comedie.

 

Ines Paris, născută la Madrid, a început să-și exploreze talentul comic din 2002. Paris obișnuiește să scrie scenariile pe care le regizează, cum e cazul și filmului premiat la ComedyCluj.  ”Cred că umorul este sănătos și un semn de inteligență care unește oamenii”, a spus regizoarea spaniolă, în mesajul video transmis către publicul clujean prezent la gală.

 

Trofeul pentru Cel mai bun scenariu va ajunge la regizorul-scenarist Dror Shaul pentru comedia israeliană ”Atomic Falafel”, care face haz pe seama planurilor militare de distrugere reciprocă ale unor lideri din Israel și Iran. ”A reușit să ne provoace râsul față de absurditatea războiului și conflictului, are un scenariu scris cu măiestrie și poftă de viață și transmite mesajul că speranța noastră pentru viitor și pace stă în tânăra generație”, a motivat juriul.

 

”Din fericire, umorul funcționează foarte bine și nimeni nu m-a declarat trădător. În Israel am făcut o campanie stradală controversată: am pus un banner imens pe o clădire centrală din Tel Aviv anunțând că se va deschide acolo ambadasa Iranului. Posturi tv din 18 țări au preluat asta la știri, așa că nici n-am mai investit în publicitate. În Iran, însă, filmul nu a fost văzut încă. Noi, în zona aia, avem obișnuința de a nu ne distribui filmele unii altora”, a povestit Chilik Michaeli, producătorul filmului, prezent la Comedy Cluj. Michaeli a mai spus că are de gând să filmeze la Cluj următoarea sa comedie, pentru care a găsit deja și un titlu: ”Mămăliga”.

 

Trofeul pentru Cea mai bună regie i-a fost acordat la Comedy Cluj filmului propus de Arabia Saudită în cursa pentru Oscar, categoria Cel mai bun film străin, ”Barakah se întâlnește cu Barakah / Barakah meets Barakah”. Regizorul Mahmoud Sabbagh a fost apreciat de juriul Comedy Cluj pentru abordarea curajoasă cu care trezește apetitul pentru critica socială făcută cu rafinament și pentru punctul de vedere pe care și l-a asumat, unul cald și uman, dar totodată hâtru.

 

Premiul de Excelență al Festivalului Internațional Comedy Cluj, ediția 2016, i-a fost acordat, în aplauzele sălii, actorului Răzvan Vasilescu. Figură legendară în teatrul și cinematografia românească, Răzvan Vasilescu a acceptat cu emoție premiul, afirmând că cel care ar trebui să fie pe scenă e publicul, iar el cel care oferă aplauze pentru sprijinul pe care l-a primit în anii de caieră.

 

Premiul Publicului a fost câștigat de ”Bun venit în Grecia / Highway to Hellas”, comedie pentru care germanii au dat bani, iar grecii au pus suflet și în care un inspector neamț încearcă să verifice cum au cheltuit niște greci banii acordați printr-un grant, însă în loc de vizite de lucru și bilanțuri contabile are parte de călătorii pe măgar, birocrație cu capre și alte specialități grecești. Trofeul a fost acordat de Florian Mischa Boder, regizor premiat anul trecut de publicul Comedy Cluj pentru ”Singurătatea unui asasin înainte să tragă” și invitat să fie membru al juriului la ediția din 2016 a festivalului.

 

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj studențesc a fost câștigat de ”Decretul 7,9 / Decree 7,9” (regia: Uri Margalit, Ben Tchetchik / Israel). Letiția Stefănescu, membră a juriului de scurtmetraje, a motivat alegerea: ”L-am ales unanim! Am fost impresionați foarte plăcut de felul în care se folosește de cel mai inteligent tip de umor și redă un substrat politic problematic”.

 

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj independent va merge în Franța, pentru ”Bunica, ce faci acolo?! / Grandma, what you're doing there ?!” (regia: Corentin Romagny, Pierrick Chopin). Ștefan Dobroiu a dezvăluit motivația juriului: ”Pentru complexitatea abordării și modul inteligent de a ironiza emisiuniile concurs, dar și pentru sfârșitul neașteptat și salvator.”

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook