Mari personalitati ale Romaniei care au studiat la Cluj

Scris de 

Centrul universitar din Cluj-Napoca a dat de-a lungul timpului adevărate valori, oameni frumoși cu care ne-am mândrit atât în țară, cât și peste hotare, oameni cărora le datorăm respect și care ne-au făcut să lăcrimăm când ne-am văzut tricolorul la înălțime, oameni la spectacolul cărora ne-am emoționat, suflete care au trăit pentru pasiunile lor. Campuscluj.ro a realizat un mic dicționar cu personalitățile clujene pe care le admirăm și care ne sunt adevărate modele de urmat. Fie că sunt academicieni care au dus numele Clujului departe, fie că sunt mari sportivi care ne-au reprezentat la Jocurile Olimpice, aceștia merită un loc de cinste în inimile noastre.

Pavel Bartoș (n. 20 ianuarie 1975, Miercurea Ciuc) este un actor de teatru, film și televiziune român, comediant, personalite TV și prezentator la Vocea României și Românii au talent. A studiat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Facultatea de Teatru, în clasa profesorului universitar Marius Bodochi.

pavel-bartos-468948l

 

Oana Ban (n. 11 ianuarie 1986, Cluj-Napoca) este o gimnastă română de valoare mondială, laureată cu aur olimpic la Atena 2004. Punctul culminant din cariera Oanei a venit în anul 2004 prin Jocurile Olimpice de vară de la Atena, unde, împreună cu colegii de echipă Monica Rosu, Alexandra Eremia, Cătălina Ponor, Daniela Sofronie si Silvia Stroescu, a câștigat medalia de aur în concursul pe echipe. Ban a contribuit în mare măsură la victoria românească, la paralele, bârnă și sol din finala pe echipe. Individual, ea s-a calificat atât pentru individual compus cât și în finala pe aparate la sol. Din pacate, un eveniment nefericit, o accidentare, a forțat-o să rămână în afara ambelor concursuri și așa s-a încheiat experiența ei la Jocurile Olimpice. Ea a urmat cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai . Oana Ban s-a retras din gimnastica după Jocurile Olimpice și este în prezent antrenoare de gimnastică în orașul ei natal, Cluj-Napoca.

Oana Ban

 

Ionel Haiduc (n. 9 mai 1937, Cluj, județul Cluj) este un chimist, profesor la Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, academician român, ales pe 5 aprilie 2006 în funcția de președinte al Academiei Române. A absolvit Facultatea de Chimie a Universității din Cluj în 1959. A fost ales membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei. Cariera sa strălucită a primit recunoaștere pe deplin meritată. A primit premiul „Gheorghe Spacu” oferit de Academia Română în 1974 și a fost ales membru corespondent în 1990 și membru titular în 1991. A fost președintele Filialei clujene a Academiei Române (1995-2006) și vicepreședintele Academiei Române (1998-2000). Din 2006 este președintele Academiei Române.

200px-Ionel Haiduc

 

Ion Vartic (n. 4 octombrie 1944, Sibiu) este eseist, teatrolog, critic și istoric literar român.
- Licențiat al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1967).
- Doctor în litere cu teza Ibsen și teatrul modern (1988).
- Debut absolut în revista „Tribuna” (1968), cu un eseu despre Radu Stanca.
- Membru al grupării literare „Echinox”.
- Animator al grupării „Ars Amatoria”. A îngrijit rubrica Dosar a revistei „Apostrof”.
- Profesor de literatură comparată și teoria dramei la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, respectiv la Facultatea de Litere și la Facultatea de Teatru și Televiziune.
- Subsecretar de stat în Ministerul Culturii în echipa ministerială a lui Andrei Pleșu (1990-1992).
- Director general al Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca (2000-2010).

200px-Vartic Ion

 

Mai știi și alte personalități clujene de care suntem mândri?  Spune-ne și nouă printr-un comentariu!

 

Sursa foto: teamusa.org

 

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.