Problemele fizice: somul și echilibrul vieții
Un mare număr de dificultăți de învățare se află în strânsă legatură cu o igienă de viață deficitară. Toată lumea știe că somnul este esențial, acesta ii permite creierului nostru să lucreze la capacitate maximă. Dacă te duci la culcare târziu, dacă ești mult prea obosit, vei fi mai puțin eficient. Atenția și concentrarea ta nu sunt la fel de bune, îți este mult mai greu să fixezi informațiile. Pe scurt, îți va lua mai mult timp să înveți. Și riști să te culci din ce în ce mai târziu. În special în perioada recapitulărilor, trebuie să fii extrem de atent la ora culcării. Nopțile albe sunt de evitat.
În plus, trebuie să ai un stil de viață sănătos. Fă puțin sport, fă pauze de învățare în care te plimbi pe afară, la aer. Pauzele pot fi mai lungi sau mai scurte, de 10-15 minute. Important de știut: alcoolul, chiar dacă este consumat intermitent este dăunător capacității de memorare. Acesta diminuează capacitatea de concentrare și stocarea de informații. Apoi, alcoolul modifică felul în care o informație este transmisă sistemului nervos central prin intermediul celulelor nervoase sau al neuronilor. În mod normal, niște produși denumiți neurotransmițători servesc drept vectori sau suport acestei informații. Dacă se consumă alcool această transmisie nu se mai face în mod corect.
Hipocampul, zona creierului implicată în stocarea informațiilor nu mai primește aceste informații sau și mai grav, nu le va putea retransmite în mod corect în momentul în care trebuie. În ziua examenului de exemplu…
Controlează-ți emoțiile și ai încredere in tine
Unii studenți sunt extrem de panicați și emoționați în ziua examenului. ʺAm învățat dar nu mai știu nimicʺ sunt cele mai des întâlnite fraze auzite în ziua unui examen. Unii sunt convinși ca și-au pierdut complet memoria. Nu au încredere în ei. Este complet eronat să crezi că unii au o mai bună memorie decât alții. Aceștia au găsit pur și simplu, metoda excelentă de a-și face să funcționeze memoria. Au experimentat, au exersat și acum nu mai au probleme cu memorarea. Tu, ar trebui să analizezi de unde vin aceste temeri.
De fapt, în creier, zona care administrează emoțiile, negative sau pozitive, este extrem de aproape de hipocamp. Emoțiile negative pot pune stăpânire pe memorie. Știi despre ce emoții este vorba? Ce te face să te panichezi în ziua unui examen? De ce crezi că ai probleme cu memoria? Este vorba despre o experiență școlară nefericită, familială sau personală?
Încearcă să determini acest lucru. Odată ce ai reperat aceste emoții negative dă-le deoparte, la fel cum ai pune un palton în cuier. Consideră-ți memoria o unealtă care cere să fie descoperită, antrenată. Memoria necesită sa fie consolidată cu ajutorul repetiției. Nu degeaba există vorba: Repetiția este mama învățăturii. Pentru a stăpâni un curs trebuie să-l repeți de mai multe ori. Succes.
Sursa foto: psychology.com