Melanomul malign : implicatii dermatologice si psihice

Scris de 

Unul dintre sarcoamele cele mai des intalnite este melanomul malign, care poate aparea fie pe un nev preexistent, fie pe pielea sanatoasa (sarcoamele sunt tumori maligne conjunctive care au capacitatea de a genera metastaze, iar asta inseamna ca se poate raspandi in organism cu ajutorul sistemului sangvin si limfatic).

Aceste tumori cresc in volum, se ulcereaza, sangereaza si se acopera de cruste. De asemenea, au de obicei o culoare neagra si se raspandesc foarte usor prin corp odata ce s-au metastazat (in doar cateva luni, ele apar in vecinatatea tumorii, in ganglionii regionali si pot avansa spre ficat, plamani sau creier).

 

Este cea mai agresiva forma de cancer cutanat, iar diagnosticul este destul de greu de pus, mai ales atunci cand trebuie sa stabilim daca un nev pigmentar a suferit o transformare maligna. Melanomul poate afecta numeroase zone ale pielii si se poate dezvolta cam oriunde.

 

Afectiunile maligne ale tesuturilor moi pot fi pulmonare, cardiace sau cutanate. Acest melanom al tesuturilor moi apare preferential la adultii cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani, iar tumoarea se manifesta in special la extremitati (pe picioare, la genunchi, calcai sau glezna). Acest melanom solicita efectuarea unei operatii chirurgicale, deoarece se extinde foarte repede si poate deveni letal, in combinatie cu radioterapia sau chimioterapia.

 

Cancerul cutanat nu este un lucru cu care sa te poti juca, este principala cauza a mortii a peste un milion de americani si rata creste in fiecare an si in tarile europene. Iar daca unele tipuri de cancer pot fi tratate cu mai multa usurinta, melanomul malign este una dintre acele boli care trebuie identificata din timp, pentru a avea sanse de vindecare.

 

Conform unor date publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in 2012, in Romania peste 1100 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign. Si trebuie sa retinem faptul ca aproape o treime dintre cei cu melanom decedeaza din cauza acestei boli. Exista, totusi, o perspectiva putin mai optimista: in 98% dintre cazuri, melanomul depistat la timp este perfect tratabil.

 

Asadar, care este solutia? E simpla. Depistarea bolii din timp este cheia. Dar pentru asta va trebui sa fii atent la semnele pe care ti le transmite propriul tau corp. Orice neregularitate, alunita diferita, inrosire a pielii trebuie luata in seama. Nu ignora aceste semne, pentru ca o zi poate face diferenta dintre viata si moarte. Metodele de preventie ale acestei boli sunt scuturi impotriva unei afectiuni foarte grave si nu necesita decat putina atentie si protectie in fata factorilor daunatori (nu poti sa nu folosesti crema de protectie solara, sa mergi la solar zilnic si sa nu constientizezi riscurile care le atrag actiunile tale).

 

Medicul dermatolog te poate ajuta sa treci peste aceasta perioada, pentru ca tu reprezinti mai mult decat o simpla cifra in statistici, esti o persoana cu familie, sentimente, aspiratii, dar cancerul de piele nu iarta. Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu ofera un serviciu de expertiza dermatologica si tratament specializat in cancerul cutanat. Apeleaza la ea, in cadrul clinicii Top-Derm Uni, ia-ti toate metodele de protectie si lupta pentru viata ta!

 

Daca suspectati ca aveti o astfel de problema, va recomandam unul din cele mai moderne laboratoare din Bucuresti, Top Biopsy (http://www.top-biopsy.ro/), unde rezultatele sunt interpretate de doamna doctor profesor Olga Simionescu.

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.