Studentii farmacisti au inceput lupta impotriva consumului exagerat de antibiotice

Scris de 

Cu rezistența bacteriilor la antibiotice nu ne mai putem juca. Acest semnal de alarmă l-au înțeles și studenții de la Facultatea de Farmacie care au desfășurat o campanie de informare despre cum putem lupta fiecare împotriva acestei probleme de talie mondială.

Anual în lume mor 700.000 de oameni din cauza infecțiilor care nu mai răspund la niciun tratament, iar România se află pe locul 1 în Europa în ceea ce privește tulpinile de MRSA (Stafilococ auriu meticilino-rezistent).

 

Mai mult decât atât, aceasta se situează pe locul 4 în Europa la consumul, de multe ori nejustificat, de antibiotice, de altfel, cauza principală de apariție a rezistenței. (sursa: ECDC, 2016).  Fenomenul de rezistență se explică simplu: în cazul abuzului de antibiotice, a unui tratament neadecvat sau a nerespectării acestuia, bacteriile dezvoltă capacitatea de a diminua sau chiar anula acțiunea antibioticului, capacitate pe care o transmit mai departe viitoarelor generații. În timp s-a ajuns la bacterii multi-rezistente care nu mai pot fi distruse de niciun antibiotic existent pe piață. Se impune o schimbare de conduită din partea tuturor ca să putem stopa evoluția rapidă a acestui proces, iar câțiva studenți de la Facultatea de Farmacie și-au propus să facă această schimbare.

 

Campania Antibioticum din cadrul Organizației Studenților Farmaciști din Cluj-Napoca, desfășurată în perioada 29 octombrie-04 noiembrie, a avut drept scop combaterea abuzului de antibiotice printr-o informare corectă. Campania este una națională, desfășurată sub egida Federației Asociațiilor Studenților Farmaciști din România, iar datorită voluntarilor, mesajul ei a ajuns la peste 700 de clujeni. Instruirea viitorilor profesioniști în domeniu s-a realizat prin susținerea unei conferințe la care au participat peste 120 de studenți de la diferite facultăți cu profil medical.

 

S-a discutat despre cauze, consecințe și metode de contracarare ale rezistenței la antibiotice (prof.univ. dr. Oniga Ovidiu și șef lucrări dr. Ioana Ionuț), despre consilierea corectă a pacienților în cazul tratamentului cu antibiotice (șef lucrări dr. Dana Primejdie), cât și despre relația existentă între alimente și acest tip de medicamente (farmacist nutriționist doctorand Letiția Mateș).

 

În fiecare zi, voluntarii campaniei au ținut prezentări interactive în școli și licee, unde i-au învățat pe cei mai mici de ce o viroză nu se tratează cu antibiotice, cât de importante sunt regulile de igienă în prevenția infecțiilor, dar și faptul că sfatul medicului este literă de lege în cazul unei infecții bacteriene. De asemenea, voluntarii au fost prezenți și în 3 farmacii din oraș, unde au dat sfaturi și au completat împreună cu oamenii formulare despre consumul de antibiotice. Acești voluntari, viitori farmaciști responsabili, ne îndeamnă pe fiecare să luăm atitudine și să cerem mereu sfatul medicului în cazul unui tratament cu antibiotice.

 

Salvarea de la o eră a bacteriilor rezistente stă în mâinile fiecăruia!

 

Sursa: cluju.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook