În acest moment, din nomenclatorul specializărilor la nivel licență, lipsește specializarea „limba română ca limbă nematernă”, iar absolvirea secției de Limba și literatură română nu asigură pregătirea profesională și psiho-pedagogică necesară în predarea limbii române pentru non-nativi. Pe de altă parte, în cadrul Facultății de Litere a UBB funcționează un modul opțional (acreditat în 2008), intitulat Româna ca limbă străină/nematernă. Acest program cumulează toată experiența de predare și materialele didactice elaborate în cadrul proiectului intitulat „Perfecționarea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar care predau limba română minorităților naționale/RLNM – Româna ca limbă nematernă”.
În cazul în care acest modul ar fi transformat într-un masterat, s-ar putea asigura instruirea adecvată de specialitate a profesorilor care vor preda limba română ca limbă nematernă în învățământul primar, Universitatea Babeș-Bolyai având capacitatea de a asigura această pregătire.
De aceea, în acest moment, considerăm oportună instituirea unor excepții de la prevederile extrem de restrictive aprobate prin ordonanță de guvern, mai precis crearea posibilităților de instruire pentru învățătorii și profesorii din învățământul primar cu o îndelungată experiență de predare a RLNM și pentru aceia care au fost formați în acest sens în cadrul unor proiecte cu finanțare nerambursabilă.
Sursa: news.ubbcluj.ro