Parteneri din 11 ţări şi-au unit forţele pentru a lansa iniţiativa paneuropeană MOOC (Massive Open Online Courses, cursuri online deschise şi în masă), cu sprijinul Comisiei Europene şi vor oferi aproximativ 40 de cursuri gratuite, care acoperă o mare varietate de subiecte, în 12 limbi diferite, se arată într-un comunicat oficial al Comisiei Europene (CE). ”MOOC sunt cursuri universitare online care oferă acces la o educaţie de calitate, de acasă”, susţin reprezentanţii CE.
Iniţiativa este condusă de Asociaţia europeană a universităţilor de învăţământ la distanţă (European Association of Distance Teaching Universities - EADTU) şi reuneşte în principal universităţi deschise.
Partenerii sunt din Franţa, Italia, Lituania, Ţările de Jos, Portugalia, Slovacia, Spania, Regatul Unit, Rusia, Turcia şi Israel. Informaţii detaliate despre această iniţiativă şi despre cursurile propuse sunt disponibile pe portalul special creat de acest grup.
Cursurile acoperă domenii care merg de la matematică la economie, de la competenţe informatice la comerţ electronic, de la schimbări climatice la patrimoniu cultural, de la responsabilitatea socială a întreprinderilor la Orientul Mijlociu modern şi de la învăţarea limbilor la scrierea de ficţiune.
Fiecare partener oferă cursuri prin intermediul propriei platforme de învăţare, cel puţin în limba sa naţională. În prezent, se poate alege dintre cele 11 limbi ale partenerilor (a se vedea lista de mai jos), plus limba arabă, se arată în comunicat. Cursurile pot fi urmate fie într-o perioadă fixă, fie oricând, în ritmul propriu al studentului. În general, acestea cuprind între 20 şi 200 de ore de studiu.
”Toate cursurile pot fi recunoscute, în urma absolvirii lor obţinându-se un certificat de absolvire, un atestat sau un certificat de credite care poate fi luat în considerare pentru obţinerea unei diplome universitare. În acest ultim caz, studenţii trebuie să plătească pentru certificat, costurile variind între 25 şi 400 de euro, în funcţie de amploarea cursului (numărul de ore de studiu) şi instituţie”, susţin reprezentanţii CE.
Universităţile care oferă cursuri online gratuite:
TR Universitatea Anadolu Cengiz Hakan Aydin / +90 222 3201304 sau +90 532 2372821 (mobil)
LT Universitatea de tehnologie Kaunas
Gytis Cibulskis / +37 037300611 sau +37 068238080 (mobil)
FR Ministerul învăţământului superior şi al cercetării
Anne Boyer
RU Universitatea de stat de economie, statistică şi informatică din Moscova
Maria Tatarinova / skype - mary1621
NL Open Universiteit din Ţările de Jos
Marga Winnubst / +31 45 5762646
IL Universitatea deschisă din Israel
Naama Eliyahu / +972 52 7448889
ES Universidad Nacional de Educación a Distancia
Dr. Timothy Read / +34 619 292 575
PT Universidade Aberta
Dr. Antonio Teixeira / +351 963 055965
IT Università Telematica Internazionale UNINETTUNO
Nicola Paravati / +39 3393366208
UK The Open University
Open University Media Relations / +44 1908 654316
SK Universitatea de tehnologie slovacă din Bratislava (FEI)
Prof. Peter Ballo / +421 260291516 sau +421 904879370
UE EADTU
Darco Jansen / +31 6 1482 9106
Printre membrii EADTU care plănuiesc să se alăture iniţiativei se numără: Universitatea deschisă din Cipru, DAOU/Universitatea Aarhus (Danemarca), Universitatea Tallinn (Estonia), Universitat Oberta de Catalunya (Spania), FIED Fédération Interuniversitaire de l’Enseignement à Distance (Franţa), Universitatea deschisă din Grecia, AGH-Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie Centrul de Învăţământ Online (Polonia), Universitatea Maria Curie Sklodowska (Polonia) şi Universitatea din Ljubljana (Slovenia).
Vassiliou, împreună cu prof. Mulder şi dl Swann, preşedintele EADTU, vor lansa iniţiativa MOOC europeană printr-o conferinţă de presă internaţională organizată de Open Universiteit din Ţările de Jos, care va avea loc joi, 25 aprilie şi care va fi difuzată pe internet. Acestora li se va alătura dl Xavier Prats Monné, director general adjunct al direcţiei de educaţie şi cultură a Comisei.
Asociaţia europeană a universităţilor de învăţământ la distanţă
EADTU este o reţea instituţională formată din zece universităţi europene de învăţământ deschis la distanţă/online, 14 asociaţii naţionale de universităţi tradiţionale care oferă învăţământ la distanţă/online pentru studenţii din afara campusului şi două universităţi cu învăţământ combinat, în campus şi online. Activităţile EADTU sunt sprijinite prin acţiunea Jean Monnet, care face parte din programul de învăţare pe tot parcursul vieţii al UE.
Sursa: adevarul.ro
Sursa foto: onlineuniversities.com