- permite gatirea rapida a alimentelor,
- pastreaza diferite substante nutritive din alimente,
- reduce consumul de energie
- asigura o doza mare de confort
In acest articol va voi arata cum se alegeti o oala sub presiune buna dar si cum se foloseste si se intretine.
Cum functioneaza o oala sub presiune?
Prin etansarea capacului, se blocheaza eliminarea masiva a aerului si a aburului, ceea ce va determina cresterea presiunii in interiorul oalei si astfel se creeaza temperaturi de peste 100 grade C.
Cum alegem o oala sub presiune?
Mecanismul: trebuie sa permita etansare perfecta si sa includa neaparat o valva de siguranta, astfel incat presiunea si temperatura din interior sa poata fi reglate dupa bunul plac.
Capacitatea: Daca sunteti doar 2 maxim 3 persoane si nu gatiti cantitati mari, este suficienta o oala de maxim 5 – 6l. Daca ai o familie cu multi membri pentru care gatesti sau fierbi bucati de carne mai mari, ai nevoie de un recipient mai incapator, de peste 8l.
Ce poti gati la oala sub presiune?
Oala sub presiune este indicata in cazul alimentelor care necesita un timp de preparare ce depaseste 45 de minute, cum ar fi ciorbele, supele, tocanitele si preparatele din carne.
Cata apa se adauga la oala sub presiune?
Folositi intotdeauna cel putin 250 ml de lichid. Nivelul maxim: nu umpleti mai mult de 2/3 din inaltimea vasului sub presiune. Daca oala sub presiune este incalzita fara lichid inauntru, mergeti la un centru de service autorizat ca sa fie verificata.
Cum eliberez aburul dupa ce am gatit?
Prin eliberarea lenta – rotiti treptat selectorul de programe spre pozitia pentru abur. Aceasta se utilizeaza pentru tocane, legume, bucati mari de carne si preparate din peste.
Prin eliberarea rapida – puneti oala sub presiune sub jetul de apa rece de la robinet, directionand jetul spre partea metalica a capacului. Aceasta metoda se utilizeaza pentru preparatele pe baza de lichide precum supele, orezul, pastele, budincile de lapte, cremele de ou, amestecurile pentru prajituri si budinci, retetele cu orez sau paste si retetele cu un continut ridicat de lichid, pentru a evita improscarea de lichid prin supapa de abur odata cu aburul atunci cand eliberati supapa regulatorului de presiune.
Cum se intretine oala sub presiune?
Apa calduta cu detergent este suficienta pentru curatarea adecvata a tuturor componentelor. Oala din otel inoxidabil poate fi spalata in masina de spalat vase. Garnitura, supapa regulatorului de presiune si dispozitivele de siguranta ar trebui curatate si verificate separat dupa fiecare utilizare pentru a va asigura ca oala sub presiune va functiona in siguranta cu ocazia urmatoarei utilizari. Capacul poate fi, de asemenea, spalat in masina de spalat vase dupa indepartarea de pe capac a panoului de control si a garniturii (in functie de model). Nu spalati oalele sub presiune din aluminiu in masina de spalat vase.