Articulatia la masina – o problema tot mai comuna

Scris de 

Probabil ai auzit des expresia samsarilor de masini : “nu bate nu troncane”. In realitate orice masina bate si troncane la un moment dat si asta in principal datorita drumurilor de proasta calitate de la noi din tara. Daca in orasele mari sau pe arterele principale asfaltul este acceptabil, nu acelasi lucru se poate spune despre drumurile secundare.

Articulatia este parte a sistemului de directie, care este reprezentat de un set de subansamble care dirijeaza cele doua roti frontale. Caseta de directie este componenta principala a sistemului de directie ce transforma miscarea de rotatie a axului volanului in miscare de translatie stanga-dreapta.

In cazul in care una din componentele sistemului de directie este compromis, rezultatul poate fi :

-          manevrarea volanului se face cu un efort mare;

-          rotile de directie oscileaza si/sau directia trage intr-o parte;

-          directia transmite volanului socurile de la roti;

-          zgomote anormale ale directiei.

Cum se poate verifica sistemul de directie

-          pozitionati masina pe un carosabil perfect neted, iar cu rotile pe aceasta suprafata oscilati volanul dintr-o parte in alta si apoi aplicati o forta slaba, de jos in sus si invers. Astfel se poate constata o eventuala deplasare relativa intre volan si coloana de directie ce poate indica un joc excesiv. De asemenea se recomanda  sa trageti si sa impingeti de volan in mai multe directii pentru a depista si alte slabiri ale unor cuplaje elastice ori articulatii.

-          tot pentru a depista un posibil joc excesiv al directiei, cu motorul in functiune si cu rotile in pozitie dreapta, trebuie sa rotiti usor volanul stanga-dreapta, dar fara a misca rotile. Apoi virati complet stanga si dreapta pentru a controla daca exista joc excesiv, vibratii sau zgomote anormale.

Este bine de stiut ca problemele directiei conduc la costuri de reparatie mari si la uzura prematura a anvelopelor. Asa ca in timpul testului de condus trebuie urmarit daca directia este prompta si daca exista vibratii resimtite in volan atat la virarea rapida cat si la cea lenta. 

Am discutat cu un expert de la site-ul de pieseuatoacasa.ro, despre aceste defectiunile care pot aparea la directie :

-          Articulatia de pe puntea fata este cea mai expusa defectiunilor deoarece ele vin primele in contact cu gropile si denivelarile din asfalt

-          Daca una din componentele articulatiei se strica, este recomandat a se schimba tot kitul de brate deoarece acestea se schimba in pereche. Oferta completa pentru ce ai nevoie gasesti accesand link-ul Kit brate.

-          Intotdeauna consultati un service specializat, inainte de a schimba una din componentele directiei

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook