Astfel, potrivit site-ului oficial al Camerei Deputaţilor, legea a fost adoptată cu 276 de voturi pentru, 4 împotrivă şi 11 abţineri. Totodată, dintre cei 295 de deputaţi prezenti, 4 nu şi-au exprimat votul.
În expunerea de motive se vorbeşte despre dreptul românilor de a sărbători ziua de 24 ianuarie, când, în anul 1859, a avut loc Unirea Moldovei cu Ţara Românească. “Voinţa şi curajul ieşenilor de a realiza Unirea Moldovei cu Ţara Românească trebuie recunoscute de întreaga naţiune română drept un exemplu de solidaritate şi sacrificiu. Unirea de la 24 ianuarie 1859 a dovedit întregii lumi că împreună suntem mai puternici, împreună suntem un popor demn şi respectat. (…) Considerăm anormal ca ziua de 24 ianuarie să fie un simplu prilej de discursuri, o zi a cărei semnificaţie profundă în devenirea noastră naţională şi statală să se piardă cu trecerea timpului. 24 ianuarie semnifică, practic, ziua de naştere a statului naţional modern român şi trebuie ca românii să nu uite acest lucru”, se precizeaza în documentul citat.
Astfel, anul care vine începe cu zile libere pe 1 şi 2 ianuarie (joi si vineri), iar următoarea perioada liberă va fi de Paşte, adică 12 aprilie (duminică) şi 13 aprilie (luni). Apoi o să fie Ziua Internaţională a Muncii: 1 mai (vineri) şi Rusaliile: 31 mai (duminică) şi 1 iunie (luni).
Românii vor sta acasă şi pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, dar aceasta sărbătoare va pica sâmbăta, aşa că nu va fi de mare ajutor. Următoarea zi liberă de la stat va fi pe 30 noiembrie (luni) de Sfântul Andrei, urmată de Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, care pica într-o marţi. Anul se va încheia din acest punct de vedere cu două zile libere de Crăciun, pe 25 decembrie (vineri) şi 26 decembrie (sâmbătă).
Sursa: edu-news.ro