Interviu cu Dan Adrian Balanescu - Ambasadorul Romaniei in Lituania si Letonia

Scris de  Feb 22, 2014

Pentru cine doreste o cariera in diplomatie, interviul urmator este o oportunitate excelenta de a invata. La doar 37 de ani, Dan Adrian Balanescu este Ambasadorul Romaniei in Lituania si Letonia si a fost intervievat de prietenii nostri de la Smartdreamers.com.

Ce activități extracurriculare ați întreprins pe parcursul formării profesionale?

Ca diplomați, trebuie să ne perfecționăm constant și să participăm la cursuri care să ne ajute în activitatea de zi cu zi. De exemplu, am beneficiat de o bursă de studiu în Austria, unde m-am specializat pe negocieri în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare Europeană (OSCE). Am participat, de asemenea, la cursuri organizate de MAE pe diferite module, teme, fie de limbi străine, fie de protocol, fie de drept. Sunt cursuri organizate de MAE cu sprijinul unor profesori din cadrul Institutului Diplomatic, extrem de utile pentru cei ce activează în aria diplomației.

 

Ce aptitudini sunt necesare pentru postul dumneavoastră?

Pregătirea profesională contează enorm, e esențială. În plus, e foarte important să poți câștiga încrederea partenerilor de discuții. În diplomație e mai mult decât o calitate să știi să obții informații, să știi să te exprimi coerent și să comunici pe diverse căi. E o meserie complexă, care implică maximă seriozitate și atenție la cele mai mici detalii. Cu cât reușești să faci față cerințelor și să te adaptezi mediului în care activezi, cu atât șansele de reușită profesională cresc.

 

Ce le recomandați celor aflați la început de carieră în acest domeniu?

În primul rând, un tânăr care visează la o carieră în diplomație trebuie să citească. Să fie la curent cu evenimentele importante, actuale, dar și cu istoria și tot ce implică ea. Cultura generală este un element cheie în acest domeniu, mai ales că discuțiile cu alți diplomați implică de obicei teme de cultură generală și locală.

 

Lipsa culturii duce la marginalizare și un diplomat nu își permite acest risc. În plus, tinerii care își încep cariera în cadrul Ministerului Afacerilor Externe ar trebui să participe la cât mai multe cursuri de formare organizate în cadrul instituției. Le recomand, deci, să profite din plin de toate oportunitățile care le ies în cale, indiferent dacă e vorba de cursuri de formare, burse de studiu sau specializări în alte țări.

 

Diplomații tineri pot urma și programele de mentorat, în cadrul cărora sunt trimiși la diverse ambasade unde învață meserie de la un diplomat cu o anumită vechime în funcție. Experiența câștigată și bagajul de cunoștințe acumulat în urma acestora le vor fi de folos și îi vor modela pe tineri ca viitori diplomați de succes.

 

Citeste continuarea interviului pe Smartdreamers.com

Ultima modificare Miercuri, 22 Octombrie 2014 13:18
Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.