„Proiectul a fost iniţiat de către studenţii Facultăţii de Instalaţii din cadrul Universităţii Tehnice, din dorinţa de a arăta importanţa clădirilor şi influenţa lor asupra unui număr imens de factori precum mediul înconjurător, consumul de energie şi dezvoltarea urbană. Dar mai mult decât atât, clădirile sunt locul în care omul modern îşi petrece peste 90% din timpul zilnic. Consideram că prin educarea viitorilor arhitecţi şi ingineri în domeniul clădirilor verzi, care şi-au dovedit deja impactul pozitiv asupra vieţilor noastre, putem contribui activ la construcţia unui viitor mai bun şi mai sigur. Cluj-Napoca-The City of Green Buildings a fost prezentat prima dată la ESAD Matosinhos, în Portugalia, deoarece ne-am dorit să realizăm un eveniment internaţional. Ne-am bucurat foarte tare să vedem că acest proiect a avut un impact deosebit asupra studenţilor, deoarece locurile au fost limitate, iar “bătălia” a fost strânsă.” – afirmă organizatorii proiectului.
In cadrul şcolii de toamnă au fost selectaţi 22 de studenţi din centre universitare precum Bucureşti, Braşov Cluj-Napoca şi Izmir -Turcia, care şi-au dovedit măiestria şi abilităţile în proiectele pe care le-au avut de realizat. Aceste proiecte, au fost coordonate de Dr. Ing. Dorin Beu - preşedinte RoGBC Transilvania, Elena Rastei- director Certificare & Training RoGBC, Dana Andreş – inginer doctorand în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Năstase Gabriel- prep. dr. ing. în cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, oameni care au o experienţă deosebită în domeniul clădirilor verzi. De asemenea, studenţii i- au avut alături pe Florin Domniţa, Carmen Mârza, Ligia Mihaela Moga, Gabriela-Emilia Popiţa şi Cristina Modoi.
„Temele pe care participanţii le-au abordat nu au fost uşoare, însă rezultatele au fost peste măsura aşteptărilor” - afirmă juriul, format din dr. ing. Dorin Beu - preşedinte RoGBC Transilvania, Şerban Ţigănaş- preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, dr. ing. Cristiana Croitoru, BREEAM International Assessor - Sustainable Building Solutions, Adam Ambruş- director Amera Tower, Marius Oltean-director tehnic Amera Tower, Erika Hristea-CEO Secpral Pro Instalaţii, Năstase Gabriel- prep.dr.ing Universitatea Transilvania din Braşov, Cristina Modoi-conf.dr.ing. Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului.
În cadrul acestei competiţii toţi concurenţii au fost declaraţi câştigători fiind premiaţi cu accesul la platforma de cursuri „Green Building Professional Platform” al RoGBC, în valoare de 2.500 euro/cursant. De asemenea, proiectele vor fi propuse către Conducerea Universităţii Tehnice din Cluj- Napoca pentru a identifica posibilitatea de implementare a acestora.
De asemenea, o parte a evenimentului a fost dedicată mediului economic, iar în data de 12 septembrie a avut loc, în cadrul evenimentului, Conferinţa ”Cluj-Napoca – The City of Green Buildings”, care s-a desfăşurat la Hotelul GOLDEN TULIP ANA DOME, Cluj-Napoca, unde entităţile implicate în realizarea clădirilor verzi au avut reprezentanţi de seamă. Participanţii au fost studenţi, profesori ai Universităţilor din Cluj-Napoca, dar şi reprezentanţi ai mediului economic, care au transformat conferinţa într-o dezbatere de la care nu ai mai fi vrut să pleci. Evenimentul s-a încheiat cu o cină VIP, oferită de Maestro Business Center.
Mai multe detalii legate de eveniment, puteţi găsi pe pagina web a acestuia: http://thecityofgreenbuildings.asfic.ro