Cum sa avem succes pe piata muncii dupa absolvire?

Scris de 

Campuscluj.ro vine azi cu sfaturi pentru absolvenți. Pentru că suntem aproape de startul oficial al verii, când mulți absolvenți părăsesc sălile facultăților dornici și entuziasmați să facă primii pași în câmpul muncii, ne-am gândit că ar fi util să recomandăm un material inspirațional despre secretele celor mai de succes absolvenți. Realitatea este cea care ne arată că, din păcate, un proaspăt absolvent este arareori pregătit cu adevărat pentru realitățile din piața muncii. Deși școala ar trebui să facă prioritar acest lucru, sistemul educațional este la noi blocat încă de domenia cantității în detrimentul calității și mai cu seama utilității.

Reid Hoffman este un investitor, antreprenor, co-fondatorul rețelei profesionale LinkedIn dar și co-autor al cărții The Start-up is you care împărtășește în cadrul unei prezentări interactive câteva idei foarte utile despre schimbările constante de pe piața muncii, incertitudinile tinerilor absolvenți cu privire la alegerea carierei lor și care sunt lucrurile importante pe care aceștia trebuie să se bazeze pentru a avea succes.

Sunt, cel puțin, trei aspecte de care, spune Hoffman, un profesionist de succes trebuie să țină cont pe parcursul carierei sale (lucruri care nu se învață la școală și nici nu se găsesc în cărți):

 

1. Competiția

Indiferent de domeniul vizat pentru a începe o carieră, vorbim despre o piață competitivă iar pentru a avea succes trebuie să avem în vedere dezvoltarea unui avantaj competitiv. Întrebarea imediată și evidentă este, bineînțeles, cum?

Reid Hoffman face referire la 3 aspecte esențiale: calități, aspirații și realitățile pieței; iar cea mai bună metodă de a face carieră este aceea în care îți focalizezi toate eforturile pentru a-ți urmări țelurile, făcând uz de calitățile tale în timp ce ești ancorat în realitățile pieței.

Orice proaspăt absolvent conştientizează “handicapul” pe care îl are din cauza experienței profesionale limitate sau deloc și faptului că nu are ce să ofere unui angajator, însă există multe calități și abilități valoroase care-și vor găsi aplicabilitate. Important este să vrei să te faci util și să întrebi cum poți ajuta, reușind să înțelegi care sunt nevoile oamenilor. Astfel, poți contribui, cu o mică parte, la schimbarea lumii.

 

2. Rețelele

Cu siguranță, pe perioada studenției ai interacționat cu alți colegi și ai făcut parte din diferite organizații studențești, fiind extrem de ușor să construiești o relație. În lumea reală, însă, ai nevoie să înveți cum să stabilești o rețea într-un mod proactiv. Oamenii sunt cei care controlează resursele, oportunitățile sau informația iar interacțiunea cu aceștia te va aduce mai aproape de un job, deoarece vei putea afla despre noi oportunități profesionale disponibile în cadrul unor companii care te interesează.

Cea mai bună cale de a face o schimbare pentru tine este să te înconjori de oameni care sunt acolo unde vrei să fii și tu. Rețeaua LinkedIn rămâne în continuare un instrument puternic și eficient pentru a te conecta cu profesioniștii vizați de tine.

 

3. Riscul

De cele mai multe ori, în sistemul educațional, studenții sunt “pedepsiţi”pentru greșelile lor, însă în lumea reală este absolut necesar să încerci pentru a-ţi da seama dacă planul de carieră este cel care ţi se potriveşte sau nu. Iar greşelile fac parte din procesul de învăţare. Acţiunile, nu planurile sunt cele care îţi aduc cele mai folositoare lecţii de viaţă şi te ajută să descoperi unde vrei şi cum poţi să ajungi acolo unde îţi doreşti. De aceea, este necesar să ai curajul de a-ţi asuma riscuri inteligente care să îţi aducă un avantaj competitiv faţă de ceilalţi candidaţi. Tot timpul vor exista incertitudini despre oportunităţile de carieră şi riscurile implicate, însă este important să le identifici pe cele care te ajută să înveţi despre tine şi despre lumea înconjurătoare. Faptul că ai absolvit o facultate, masterat sau orice altă formă de învăţământ nu înseamnă automat că procesul de învăţare se termină, deoarece zi de zi se poate ivi o oportunitate de a învăţa sau a face mai multe, dar şi de a fi mai bun în viaţa personală și profesională.

 

Sursa: portalhr.ro

Sursa foto: thedaringwoman.com

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.